Insula pe care a fost exilat Napoleon se deschide pentru turiști

Sfânta Elena, faimoasa insulă izolată din Atlanticul de Sud, pe care a fost exilat Napoleon, se deschide pentru mai mulți turiști.

Foto: Shutterstock


Aflată la peste 2.000 de kilometri de cea mai apropiată masă terestră, până în 2016, era nevoie de cinci zile la bordul unei nave cargo pentru a vizita Sfânta Elena. Dar, după construirea aeroportului Sfânta Elena (HLE), inaugurat în 2017, au apărut zborurile comerciale săptămânale în Africa de Sud.

Pe fondul creșterii numărului de călătorii lente, unul dintre cele mai îndepărtate locuri populate din lume a primit 2.100 de turiști în 2023 și, acum că a apărut și wi-fi de mare viteză, teritoriul britanic își propune să atragă și mai mulți vizitatori și, poate într-o zi, chiar și nomazi digitali, pe tărâmurile sale.

Foto: Shutterstock

JAMESTOWN

Clădiri coloniale britanice din epoca georgiană, dar și construcții noi te așteaptă în capitala Jamestown.

Trebuie reținut faptul că pe Sfânta Elena trăiesc puțin peste 4.000 de persoane (cunoscute sub numele de Saints), astfel încât oferta comercială a capitalei este axată pe magazinele mici și magazinele alimentare. Aprovizionarea lor este, de înțeles, supusă unei oarecare imprevizibilități. Vizitatorii insulei trebuie să fie pregătiți să se descurce.

Pentru a vedea orașul de sus, cei care au rezistență pot urca pe "Jacob's Ladder", o scară de 699 de trepte pe un deal fortificat, care duce la Half Tree Hollow - o suburbie a Jamestown și cea mai mare așezare din Sfânta Elena. Acolo unde odinioară te ajutau capacitatea măgarilor și apoi a funicularului, acum trebuie să fie suficientă putere a picioarelor pentru a ajunge sus.

Dacă istoria este mai degrabă pe placul tău, există o serie de atracții bazate pe perioada lui Napoleon.

Poți vizita diferitele case ale împăratului învins și Valea Mormântului, locul unde a fost înmormântat pentru prima dată în 1821, după șase ani de exil pe insulă.

Pentru mai multă istorie, Plantation House se află la doar trei kilometri distanță, în cartierul St Paul's. Construită în 1792 ca reședință de vară grandioasă, de către Compania Britanică a Indiilor de Est, clădirea georgiană albă și elegantă este acum casa guvernatorului. În clădirea cu grădină și panoramă frumoasă sunt organizate tururi.

Foto: Shutterstock

Broasca țestoasă Jonathan

După ce ai terminat de admirat portretele și mobilierul antic și după ce ai savurat băuturi răcoritoare, nu uita să îl saluți pe Jonathan, care, trăiește în parc și, la 191 de ani, se crede că este cea mai bătrână broască țestoasă din lume și, probabil, ultimul exemplar în viață al speciei "uriașul din Seychelles".

Dacă tot suntem la capitolul natură, îndepărtarea insulei și gama de microclimate și habitate, de la păduri de nori la stânci vulcanice accidentate, l-au fascinat pe Charles Darwin și au făcut ca insula să găzduiască peste 500 de specii care nu se găsesc nicăieri altundeva pe Pământ. Drumeții pot alege din 24 de trasee pentru a explora insula de 122 de kilometri pătrați și cascadele, linia de coastă, flora și fauna acesteia.

Foto: Unsplash

În ceea ce privește aspectele practice, cei care plănuiesc o excursie pe insula Sfânta Elena trebuie să fie atenți la următoarele aspecte:

  • Nu există bancomate pe insulă. Ia-ți suficientă valută pentru sejur și pentru taxa de intrare de 20 de lire sterline (vei avea nevoie de lire sterline britanice sau aplicația Tourist Card din Sfânta Elena care îți oferă opțiunea de a te conectata la cardul tău de debit).
  • Deși conexiunea wi-fi se îmbunătățește, încearcă să descarci înainte orice elemente importante, cum ar fi hărți sau aplicații, înainte de a ajunge.
  • Conducerea pe virajele strânse ale insulei cu un vehicul de închiriat cu volan pe stânga este o provocare pe care o poți evita, dacă dorești, rezervând taxiuri pentru a te deplasa.
AMI MÉG ÉRDEKELHET