Pe această insulă îndepărtată la magazine încă se plătește cu scoici

Insula este unul dintre ultimele locuri în care acest obicei încă mai există.

Foto: Rob Maccoll/AusAID


Există o insulă unde comerțul se poate desfășura fără bani gheață sau carduri de credit. În Malaita, parte a Insulelor Solomon, este destul de firesc ca magazinele locale să accepte scoici ca plată, deși valoarea acestora este influențată de o serie de factori.

În Malaita, cea mai populată insulă din Insulele Solomon, în vecinătatea Papuei Noua Guinea și la nord de Australia, întrebarea cât costă ceva în scoici nu este deloc ciudată. Ce anume poți obține pe cochilii, depinde de culoarea și de forma lor. De exemplu, un șir de cochilii mai închise la culoare îți va permite să cumperi aproximativ două conserve de pește la cursul de schimb actual, însă cele roșii valorează mai mult: un șir de 1-1,5 metri lungime poate hrăni o familie numeroasă timp de câteva zile.

Foto: Shutterstock

INSULA MALAITA

CITEȘTE ȘI ASTA! PE UNA DINTRE CELE MAI IZOLATE INSULE DIN LUME NU SE FOLOSESC BANII

Laguna locală, Langa Langa este un loc foarte interesant: în urmă cu aproximativ 150 de ani, localnicii au fost nevoiți să construiască insule artificiale în lagună pentru a scăpa de canibalii care îi atacau în mod regulat. Se spune că, deși laguna era o țintă tentantă pentru canibali, aceștia se temeau destul de mult de apă. Insulele artificiale, însă, aveau nevoie de o valută pentru comerț, așa că, localnicii au început să curețe scoicile. La începutul anilor 1900, era încă o practică obișnuită în tot Pacificul să se plătească cu scoici, dar alte popoare s-au alăturat tendinței moderne și au abandonat această practică. Deși băncile nu le acceptă nici măcar în Malaita, scoicile sunt încă acceptate de aproape toți comercianții. Scoicile sunt folosite ca monedă de schimb doar pe insula Malaita, în zona din jur, banii fiind singura unitate monetară.

Malaitanii, însă, nu au renunțat la tradiție și sunt una dintre ultimele comunități în care scoicile sunt acceptate și astăzi. Cu toate acestea, scoicile joacă un rol important și într-un alt domeniu al vieții: bărbații își pot obține viitoarea soție prin intermediul scoicilor, plătind un așa-numit "preț al miresei". Deși nu există termen de comparație, localnicii spun că rata de schimb la cochilii a crescut de aproximativ cinci ori în ultimii 30 de ani. Ei cred că moneda lor specială nu se va demoda niciodată. "O vezi oriunde te uiți pe insulă. Cred că va fi așa pentru totdeauna. Copiii mei, copiii mei, copiii lor și copiii copiilor lor o vor folosi în continuare. Asta cred eu", a declarat pentru Vice Mary Bruno, a cărei întreagă familie locuiește în laguna Langa Langa.

AMI MÉG ÉRDEKELHET