DEPARTE DE LUMEA DEZLĂNȚUITĂ – INSULa Skye (Partea I)

Dacă abia așteptăm să ieșim din ţară, dar căutăm locuri mai izolate, putem alege o insulă frumoasă, cu confort maxim, deloc aglomerată. În prima parte a seriei vă prezentăm insula scoțiană Skye.

Care este soluția evidentă în vreme de pandemie? O insulă nelocuită! Sau cel puțin o insulă... Din fericire, în ultimele luni măsurile au fost relaxate în mai multe locuri, așa că găsim opțiuni minunate... În seria de articole vă prezentăm trei insule nedescoperite încă de turismul de masă, dar care pot îndeplini toate dorințele, indiferent dacă vrem relaxare sau petrecerea activă a timpului liber.

Foto: Getty Images

Skye, farul Neist Point

Insula care abundă în peisaje mistice se găsește în partea de nord-vest a Marii Britanii. Skye, care face parte din arhipelagul Hebridelor interioare este locuită de aproximativ zece mii de oameni, dintre care o treime au drept limbă maternă galica scoțiană. Aici, nu doar peisajul, ci și o mare parte a denumirilor arată de parcă ar fi perfecte pentru Stăpânul Inelelor. Deși se găsește în nordul îndepărtat, datorită efectului Curentului din Golf iernile sunt mult mai blânde decât la noi acasă, în schimb și verile sunt reci, ploioase. Găsim puțini arbori și multe câmpuri mlăștinoase aici, iar priveliștea este dominată mai ales de suprafața stâncoasă, pustie a munților Cuillin din mijlocul insulei. Chiar dacă nici cel mai înalt vârf nu ajunge la 1.000 metri, din cauza rocilor fragmentate nu este un teren ușor de drumeții, fiind în schimb perfect pentru alpiniști.


Foto: Unsplash

Dealul stâncos An Stòr

Suntem deci la locul potrivit pentru a ne găsi pacea interioară: chiar și cea mai mare localitate din insulă, Portree, are doar 2.500 de locuitori, așa că nu avem altceva de făcut decât să savurăm ospitalitatea scoțiană, să ne plimbăm și să ne minunăm de formele dramatice create de natură. În pofida dimensiunilor sale reduse, Portree figurează des în topul celor mai frumoase localități din Marea Britanie, cea mai cunoscută atracție fiind portul presărat cu clădiri colorate.

Foto: 123rf

Localitatea Portree

Din moment ce suntem în Scoția, nu ducem lipsă de castele istorice. Timp de secole lungi, insula a fost condusă de diferite clanuri, iar o mare parte din castelele lor impunătoare există și azi. Cel mai cunoscut dintre ele este cetatea Dunvegan, aflată în proprietatea familiei MacLeod de la construcția sa din secolul al XIII-lea, fiind astfel castelul deținut de cel mai mult timp de o singură familie în Regatul Unit. Un alt castel vechi și popular între vizitatori se găsește în localitatea Eilean Donan.

Foto: Unsplash

Castelul din Eilean Donan

AMI MÉG ÉRDEKELHET