8 greșeli de evitat într-o vacanță pe insulele grecești

Aproximativ 32 milioane de străini au călătorit în Grecia în 2018, potrivit Organizației Naționale de Turism a Greciei.

Foto: Unsplash


Pe Instagram sunt milioane de posturi cu hashtag-ul #GreekIslands. Dacă simți un pic de invidie, poate e timpul să începi să îți planifici deja propria vacanță pe o insulă grecească. Pentru a te ajuta, enumerăm 8 greșeli comune pe care să le eviți într-o excursie pe insulele grecești, indiferent dacă este prima sau a cincea ta călătorie acolo...

Foto: Unsplash

1. Alegerea insulei greșite pentru vacanța visată

Nu există doar Santorini și Mykonos! Este important să gândești creativ – arhipelagul grecesc este alcătuit din circa 6.000 de insule, iar fiecare dintre ele are propriile sale avantaje. Dacă ești în căutarea unei evadări super-relaxante, o alegere optimă ar fi Milos, cu doar câteva mii de locuitori și o mulțime de plaje. Pentru o vacanță petrecută la granița dintre relaxare și adrenalină, poți lua în considerare insula Paros. Aici, călătorii pot închiria o mașină sau ATV-uri pentru a găsi zonele izolate, dar pot să se și distreze în orașul Naousa. Iar cei interesați doar de petreceri ar putea lua în considerare insula Ios. Ascunsă între Naxos și Santorini, aceasta este recunoscută pentru viața de noapte tumultuoasă.

2. Gestionarea greșită a modului de călătorie

Planificarea unei itinerariu pe mai multe insule necesită un pic de finețe. Pe hartă, insulele par mult mai apropiate decât sunt în realitate. De exemplu, călătoria de la Atena la Mykonos poate dura aproximativ cinci ore cu feribotul, însă doar 40 de minute cu avionul. Cu toate acestea, și zborurile pot deveni o povară, deoarece majoritatea curselor se întorc la Atena înainte de a zbura spre o altă insulă. În timp ce planifici o excursie, gândește-te bine la timpul de călătorie între insule. E o idee bună să rămânem axați pe un grup de insule, cum ar fi Cicladele sau Insulele Ionice.

3. Subestimarea condițiilor de trafic

Foto: Unsplash

Insulele grecești sunt locuite de mii de ani, drumurile au fost gândite și construite cu mult înainte de apariția mașinilor. Astfel, înainte de a închiria o mașină, uită-te bine pe Google Maps, să ai o idee despre ce fel de rețea de drumuri te așteaptă pe insula respectivă. Dacă te simți aventuros, poți rezerva un ATV. Tracțiunea integrală și roțile mari îți permit să treci prin majoritatea drumurilor, cărărilor și a altor căi de acces. Doar să-ți închei o asigurare potrivită.

4. Prea mult bagaj

Cel mai probabil, pe o insulă grecească va trebui să parcurgi câteva sute de metri până la cazare pe jos, pe străzi strâmte, pietruite sau pe scări (în locuri precum Santorini). Astfel, este recomandabil să ai bagaje cât mai compacte. Ca un bonus, asta face facilă și călătoriile între insule. Din fericire, termometrul rareori arată mai puțin de 10 grade Celsius chiar și în mijlocul iernii, astfel nu vei avea nevoie de haine prea groase.

5. Canalizarea din Grecia

Hârtia igienică sau produsele de igienă feminine nu trebuie aruncate în toaletă pe orice insulă grecească. Acest lucru va face ravagii asupra sistemului de canalizare foarte delicat, ce dispune de țevi mai înguste în comparație cu instalațiile obișnuite în Europa. Hârtia igienică folosită se aruncă în recipientele mici de lângă fiecare toaletă!

6. Încălțămintea nepotrivită

Da, toată lumea vrea să arate cel mai bine posibil în vacanță. Cu toate acestea, insulele grecești nu sunt locul potrivit pentru pantofi cu toc sau pentru a strica o nouă pereche de balerini din piele. Cele mai multe dintre străzi sunt pietruite sau, în cel mai bun caz, ușor pavate. Alegerea potrivită este mereu o pereche de sneakers confortabili.

7. A nu lua în considerare insulele mici

Foto: Unsplash

Santorini, Corfu și Creta sunt toate destinații turistice populare – și pentru un motiv bun. Totuși, merită să arunci o privire și peste alte locuri, mai puțin cunoscute. Din nou, există Milos sau Paros, ori insula Symi, un loc pitoresc cu mai puțin de 2.500 de locuitori.

8. Să nu intri în cafenelele locale

Grecii sunt renumiți pentru frappe, o băutură din cafea instant, zahăr și gheață. O băutură simplă, dar perfectă într-o zi fierbinte. Freddo Espresso câștigă, de asemenea, popularitate în Grecia. Este făcută cu o singură porție de espresso fierbinte turnată într-un recipient metalic, amestecat cu câteva cuburi de gheață și un pic de zahăr. De asemenea, grecii sunt maeștri patiseri, nu rata bunătățile locale!

AMI MÉG ÉRDEKELHET