Pe urmele amintirilor lui Ion Creangă

„Amintiri din copilărie" este o lectură îndrăgită de toţi – ce-ar fi să pornim la drum cu cartea lui Ion Creangă drept ghid turistic?

Capodopera lui Ion Creangă a fost scrisă între 1881 și 1888, oferind o relatare detaliată a copilăriei scriitorului.

Humuleşti

Ilustraţie: Zoltán Piros

Casa părintească din Humulești a devenit astăzi Muzeul Memorial Ion Creangă. Satul „vechi răzeșesc" de pe vremea scriitorului este azi un cartier al oraşului Târgu-Neamț, iar pe strada care poartă numele autorului „Amintirilor din copilărie", la numărul 10, putem pătrunde în casa unde s-a născut Creangă și unde a petrecut mare parte din viață. Cu o arhitectură populară, cu prispă de lut și bârne de susținere groase și lutuite, casa memorială a scriitorului a fost ridicată în 1830. „Prichiciul vetrei cel humuit" de care se ținea Creangă când începuse a merge poate fi văzut și azi și, la fel, cuptorul unde se ascundea sau mai trăgea un pui de somn.

În Parcul tematic „Ion Creangă" din apropiere, vizitatorii se pot întâlni cu personaje din „Amintiri din copilărie", dar și din Povești.

Biserica de lemn din Broşteni

Ilustraţie: Zoltán Piros

Școala din Broșteni, Suceava, unde scriitorul a fost dus de bunicul David Creangă se afla în pronaosul bisericii din lemn Sfântul Nicolae, care este astăzi Biserica-muzeu „Ion Creangă". Construită în 1779, biserica are o colecție muzeală impresionantă de exponate istorice, religioase și etnografice. Tot aici, putem descoperi strana unde a cântat Ion Creangă. Vizitând Biserica-muzeu „Ion Creangă", e uşor să ne amintim de povestea despre anii de școală: calul Bălan pe care-l încălecau copiii năzdrăvani și Sfântul Nicolai cel „din cui" cu care erau „altoiți".

Cetatea Neamț

Ilustraţie: Zoltán Piros

Ozana „cea frumos curgătoare și limpede ca cristalul" este râul Neamț, care străbate depresiunea intramontană Pipirig, traversează orașul Târgu Neamț și se varsă în Moldova. După cum ne spune Creangă, în Ozana (râul Neamț) „se oglindește cu mâhnire, de atâtea veacuri, Cetatea Neamț". Fortăreața datând de la sfârșitul secolului al XIV-lea și consolidată de Ștefan cel Mare străjuia valea Moldovei și a Siretului, la fel și drumul care trecea peste munte în Transilvania. Poate fi vizitată și astăzi, oferind o atmosferă medievală unică

Socola

Ilustraţie: Zoltán Piros

Drumul pe urmele operei autobiografice a lui Creangă ne poartă până la Iași, la Biserica „Schimbarea la Față" – Socola, edificiu ctitorit de domnitorul Alexandru Lăpușneanu. Aici a urmat Ion Creangă Seminarul Teologic și tot în acest edificiu, inclus astăzi pe lista monumentelor istorice, se află mormântul arhimandritului Isaia Teodorescu sau Popa Duhu, cum îl numește scriitorul în „Amintiri din copilărie".

În prezent, biserica este situată în curtea Spitalului de Psihiatrie Socola.
AMI MÉG ÉRDEKELHET