A Nissan innovatív koncepciójárművel teszi biztonságosabbá a síelést

A Nissan zseniális mentőjárművé alakította át az X-Trailt, amely a lánctalpak mellett hordággyal és mentőfelszereléssel is rendelkezik.

Fotó: Nissan

A Nissan az olaszországi Cervinia síközpontban mutatta be az X-Trail hegyimentő koncepciót. A crossovert úgy tervezték, hogy emlékeztesse az embereket a felelősségteljes síelésre, egyben kitűnő mentőjármű legyen a téli időszakban.

Az átalakítások legfőbb részeként a japán gyártó az X-Trail kerekeit lánctalpakra cserélte.

Természetesen a változtatások nem merülnek ki ennyiben: kívülről egyedi tetőcsomagtartót szereltek az autóra egy evakuációs hordágy és a sílécek szállítására. Az X-Trail tetején sziréna, villogó fényhíd és reflektorok is helyet kapott, valamint a motorháztetőre is kerültek lámpák.

Fotó: Nissan

Az első- és hátsó sárvédőket kiszélesítették, hogy elférjenek a lánctalpak, és az első lökhárítót alkalmassá tették egy csörlő felszerelésére. Az első és a hátsó lökhárítókat megerősített vonóhorogokkal látták el, az autó oldalára pedig fellépőket építettek, hogy megkönnyítsék a feljutást, mivel ez az X-Trail a lánctalpaknak köszönhetően 23 cm-rel lett magasabban, mint az utcai változat.

Fotó: Nissan

A módosítások a belső térben is folytatódnak, hiszen a crossover Garmin GPS-technológiát és Motorola kommunikációs eszközöket kapott, valamint egy DJI drónt. A nagyobb változások a jármű hátsó részén történtek, ahol a hátsó üléssort eltávolították, hogy helyet adjanak a hordágynak. A koncepcióban egy hátrafelé fordítható orvosi szék, valamint egy tárolószekrény is helyet kapott, amely olyan vészhelyzeti felszereléseknek ad otthont, mint a lavinaszondák és a hőtakarók.

Fotó: Nissan

A tanulmányautó egyben kiemeli az X-Trail fejlett, elektromos, ikermotoros e-4ORCE összkerékhajtási rendszerét. Ezt a technológiát legfőképpen az különbözteti meg a hagyományos mechanikus rendszerektől, hogy a másodperc 1/10 000-ed része alatt képes reagálni a változó tapadási szintekre, körülbelül 1000-szer gyorsabban, mint a hagyományos összkerék-meghajtású rendszerek esetében, és a rendelkezésre álló tapadásnak megfelelően képes a kerekek közötti erőelosztást egyedileg szabályozni. Az utasok nem is sejtik, hogy az e-4ORCE rendszer minden körülmények között olyan hatékonyan dolgozik a tapadás biztosításán, hogy nyugodtan utazhatnak nedves városi, lombos külvárosi, sáros vidéki vagy havas hegyi utakon.

Fotó: Nissan

Az X-Trail Hegyimentő koncepció öt európai síparadicsomban támogatja a „Ride Responsibly” (Felelős síelés) kampányt. A Nissan az udvarias lejtő-etikettet népszerűsíti digitális táblák elhelyezésével, amelyek arra ösztönzik a síelőket, hogy lassítsanak a különböző lejtők találkozásánál, hogy csökkentsék az ütközés kockázatát. A járművek sebességét jelző út menti táblákhoz hasonlóan a táblák figyelik a közeledők sebességét, és a „Köszönöm” feliratot mutatják azoknak, akik megfontolt sebességgel közelednek, vagy a „Lassíts" feliratot, ha a sebességüket túlzottnak ítélik.

AMI MÉG ÉRDEKELHET