6 atracții pe care nu trebuie să le ratezi în Istanbul

De la străzile istorice la bazaruri, există o mulțime de lucruri interesante de făcut în acest oraș turcesc.

Istanbul Moschee
Foto: Shutterstock

Probabil că Istanbulul nu a fost niciodată descrisca fiind plictisitor. Fosta capitală imperială a funcționat mult timp ca o poartă de acces între Est și Vest, ceea ce o face o răscruce de culturi, religii, ideologii și bucătării. Îți propunem 6 idei de locuri sau lucruri pe care trebuie să le vezi, să le încerci și să le guști, dacă treci pe acolo.

O vizită la Turnul Galata

Foto: Shutterstock

Remarcat de pe străzile istorice ale districtului Beyoğlu, Turnul Galata a fost construit inițial ca turn de veghe în epoca bizantină. Structura de astăzi, însă, datează din secolul al XIII-lea și acum servește drept galerie și muzeu. Principala atracție a turnului este puntea sa de observație la 360 de grade, de pe care te poți bucura de o priveliște magnifică a Istanbulului.

Emblematica Moschee Albastră 

Foto: Shutterstock

Unul dintre cele mai importante repere ale Istanbulului, Moscheea Albastră (cunoscută și sub numele de Moscheea Sultanului Ahmed) este inseparabilă de linia orizontului orașului. Cu frumoasele sale cupole și cele șase minarete înalte, nu este doar un monument al arhitecturii otomane, ci și un simbol al Istanbulului. Datând din secolul al XVII-lea, este încă o moschee funcțională.

Hagia Sofia

Foto: Shutterstock

Nu departe de Moscheea Albastră se află la fel de impresionanta Hagia Sofia, un alt simbol important al orașului. Construită inițial ca o biserică ortodoxă în care erau încoronați conducătorii Imperiului Bizantin, a fost transformată ulterior în moschee. Din 1934 până în 2020 a servit ca muzeu dedicat Turciei, dar, din 2020, este din nou moschee, fiind unul dintre cele mai importante monumente atât ale Imperiului Bizantin, cât și ale Imperiului Otoman.

Frumusețe subterană

Foto: Shutterstock

La suprafață, orașul Istanbul se mândrește cu unele dintre cele mai frumoase monumente din lume, încărcate de istorie, dar frumusețea continuă în subteran datorită unei capodopere inginerești. Cândva rezervorul principal al Constantinopolului, Cisterna Basilică cu sălile asemănătoare unei catedrale, este cu adevărat spectaculos. Construit în secolul al IV-lea, rezervorul este susținut de 336 de coloane și poate conține până la 17,5 milioane de galoane de apă, fiind o atracție turistică populară.

Strămoșul bazarelor

Foto: Shutterstock

Una dintre cele mai vechi și mai mari piețe din lume, Marele Bazar din Istanbul, cunoscut și sub numele de Bazar Acoperit, este un labirint format din mii de străzi și magazine și atrage între 250.000 și 400.000 de vizitatori pe zi.

Un adevărat kebab turcesc

Foto: Shutterstock

Bucătăria turcească oferă o gamă amețitoare de carne la grătar, fructe de mare, salate, condimente mediteraneene și din Orientul Mijlociu, deserturi consistente, cafele și ceaiuri. Dacă vizitezi Istanbulul, încearcă cât mai multe dintre cele de mai sus, dar de neratat este adevăratul kebab turcesc. Făcute din carne de miel sau de vită marinată, kebaburile sunt servite cu legume sau învelite în pâine lavash.

AMI MÉG ÉRDEKELHET