God Save The Queen – Britania Reginei Elisabeta

Domnitoarea Regatului Unit, Elisabeta a II-a, deţine unele dintre cele mai cool proprietăţi imobiliare din lume.

Regina Elisabeta poză arhivă
Foto: Getty Images


Elisabeta a II-a este monarhul britanic cu cea mai lungă domnie, iar pe 21 aprilie împlinește vârsta de 95 ani. De-a lungul acestor aproape o sută de ani, au avut loc schimbări extraordinare, lumea și imperiul ei arătând cu totul altfel atunci când a urcat pe tron în1952, după moartea tatălui, George al VI-lea. Atunci avea doar 26 de ani. Deși imperiul s-a tot redus în cursul secolului XX – tatăl ei fiind și împăratul Indiei – ca șefă a Commonwealthului este, oficial, printre altele, și în prezent regina Australiei, Noii Zeelande și Canadei. Numele ei este asociat cu Anglia și este simbolul acestei țări, așa că am adunat la un loc palatele ei favorite.

Palatul Buckingham

Foto: Getty Images


Reședința oficială a Elisabetei este acest palat neoclasic din inima Londrei, finalizat în 1837. Aici trăiește și lucrează regina, și în fiecare săptămână se consultă aici cu actualul prim-ministru. În anii '80, în ciuda standardelor stricte de siguranță, un cetățean nemulțumit a ajuns în dormitorul reginei, de unde, după o scurtă discuție, a fost dat afară de polițiști.

Castelul Windsor

Foto: 123rf


La doar o scurtă călătorie cu trenul de la Londra se găsește reședința de weekend a reginei, unde stă mai mult și în timpul sărbătorilor. Cu cei 45 mii de metri pătrați, complexul de clădiri medievale vechi de aproape o mie de ani este cel mai mare castel din lume folosit și în prezent. De exemplu, aici a locuit cuplul regal în perioada carantinei de anul trecut.

Balmoral

Foto: Wikimedia


Moșia din Scoţia a fost cumpărată de regina Victoria, și de atunci este reședința de vară a familiei. Castelul se află într-o frumoasă zonă verde și este proprietatea privată a familiei regale, spre deosebire de palatul Buckingham, care este a statului. Se vânează des în timpul vacanței și, conform spuselor sale, Elisabeta se simte aici cel mai bine.

Sandringham House

Foto: Flickr


Pe lângă Balmoral, este cealaltă proprietate privată a familiei, tot de pe vremea reginei Victoria. La construcţia din 1870, palatul din estul Angliei era considerat a fi unul hipermodern, fiind iluminat cu lampă pe gaz. Regina vine aici iarna, și este totodată locul încare sărbătorește și Crăciunul. Petrece în jur de două luni pe an în locul unde îi sunt crescuţi caii de curse și câinii de vânătoare îndrăgiţi.

Royal Ascot

Foto: Getty Images

Elisabeta este cunoscută drept mare fan al curselor de cai, fiind implicată în trecut în creșterea cailor și în curse. Derby-ul este organizat anual din 1711, iar regina participă întotdeauna împreună cu soţul ei, ducele Filip. De fapt, caii săi au câștigat cursa de peste douăzeci de ori!

Buckingham Palace Gin

Anul trecut, magazinul oficial de suveniruri al palatului a lansat un nou articol interesant: un gin aromatizat cu ierburi și condimente culese din grădina palatului – iar Elisabetei îi place această băutură atât de îndrăgită de englezi.

Umbrela regală

Foto: Getty Images

Pentru a lega cele mai britanice lucruri (ploaia și domnitorul Marii Britanii), vă spunem de unde își cumpără regina umbrelele. Majestatea Sa deţine peste o sută de exemplare dintr-un anumit model (cupolă translucidă cu margine colorată) al firmei Fulton Umbrellas. Are câte o culoare care se potrivește cu fiecare dintre hainele pe care le poartă.

AMI MÉG ÉRDEKELHET