ITA Airways: Olaszország új nemzeti légitársasága

Csupán egy nappal az Alitalia csődje és működésének beszüntetése után, a hétvégén elindult Olaszország új nemzeti légitársasága, az ITA Airways.

Az ITA Airways repülőgépeinek új külső fényezését az olasz nemzeti sportválogatottak hivatalos színei ihlették.

Foto: Getty Images

Az ITA Airways repülőgépei világoskék színben pompáznak majd, világhírű olasz divattervezők által készített egyenruhába öltözött személyzettel. A repülőtér belsejét és társalgóit olasz dizájncégek rendezik be, és még a cég autói és mikrobuszai is olaszok lesznek. „Új itáliai márkaként születtünk és úgy döntöttünk, kizárólag hazai cégekkel működünk együtt" – jelentette ki Alfredo Altavilla, az ITA Airways elnöke.

Fotó: ITA Airways

Alfredo Altavilla, az ITA Airways elnöke.

A farokrészen és a hajtóműveken az olasz zászló zöld-fehér-piros csíkjaival kiegészített kék külső az Azzurrik, az olasz nemzeti sportválogatottak előtti tisztelgés, akik kék („azzurro") mezben szerepelnek a különböző világversenyeken. Az Azzurrik idén rendkívüli évet zárnak, a labdarúgó-válogatott megnyerte az Európa-bajnokságot, míg a tokiói Nyári Olimpiai Játékokról 40 éremmel tért haza az olasz küldöttség. Altavilla szerint az ITA is ezzel a pozitív energiával szárnyalna az égen az Alitalia kudarca után.

Fotó: ITA Airways

Az Alitalia már évekkel a koronavírus-járvány előtt adósságokban fuldoklott, de az új légitársaságot a flotta, a személyzet és az útvonalak számát tekintve is „megfelelő méretűnek" nevező Altavilla azt nyilatkozta, hogy az ITA-ra fényes jövő vár. Tervei szerint vadonatúj Airbus-gépekből álló flottát működtetne, amelyek nemcsak hatékonyabbak, de a környezetre is kevésbé károsak.

Az első új gépek 2022 elején csatlakoznak a flottához, és a tervek alapján 2025 végéig már a géppark 70 százalékát új generációs repülők alkotják majd. A tervek szerint 52 géppel indulnak és 2025-ig 105-re nő ez a szám. Az ITA-nak már hűségprogramja is van, Volare néven, és a légitársaság – miután az összes meglévő ajánlatot kiértékelte – a jövőben csatlakozni kíván valamelyik nagyobb légi szövetséghez is.

AMI MÉG ÉRDEKELHET