Már a macskák uralják ezeket a japán szigeteket

Egyes helyeken már hatszor több cica él, mint ember.

Fotó: Shutterstock


Japánnak ezernyi, mind különleges arca van, gondoljunk csak a neonfényes metropoliszokra, a cseresznyevirágzás ünnepére vagy az olyan természeti látványosságokra, mint a Fudzsi. Ezen arcok közé tartoznak azok a kisebb-nagyobb szigetek is, amelyeken macskák szinte már át is vették az uralmat a kisebbségben levő emberektől.

Tasirodzsima 

Ez az apró, alig 3,14 négyzetkilométeres sziget Honsú északi része mellett fekszik, és rengeteg macska él rajta. Eleinte még az elszaporodó egerek ellen hoztak macskákat Tasirodzsimára, jelenleg azonban már négyszer többen vannak, mint az emberek – akik alig százan vannak. A sziget közepén még egy, a cicáknak dedikált szentély is épült, mivel a helyiek hiszik, hogy az állatok szerencsét hoznak – ez abból a szempontból mindenképpen igaz, hogy a szépszámú látogató éppen miattuk keresi fel Tasirodzsimát.

Aosima 

Szintén macskáinak köszönheti hírnevét a szigetország déli végében található Aosima, ahol alig két tucat ember mellett hatszor annyi macska él. Rajtuk kívül viszont semmi sincs a szigeten, amiért érdemes lenne felkeresni: se éttermek, se szálláshelyek, se üzletek nincsenek, Aosima kikötőjébe is csak egy komp fut be naponta kétszer.

Manabesima 

A Japán déli részén található, kicsiny, elszigetelt Manabesima lakossága sosem haladta meg a 300 főt. A sziget népszerűsége az utazók körében egy francia illusztrátornak, Florent Chavouet-nek köszönhető, aki egy könyvet is publikált róla. A kikötőben egyből barátságos cicák egész serege fogadja a hajókról parta szálló utazókat, akik legtöbbször nem képesek ellenállni és finom falatokkal ajándékozzák meg az állatokat.

Nem csak a tengeren akad olyan japán sziget, amelyet ellepnek a macskák: az Oszaka szomszédságában található picinyke Okisima egy tó közepén terül el. A sziget másik érdekessége, hogy a rajta található halászfalu mintegy 300 lakosa egyáltalán nem használ autókat: a fő közlekedési eszköz a jellegzetes háromkerekű bicikli. Így aztán a cicáknak sem kell tartaniuk attól, hogy elgázolják őket az autók.

AMI MÉG ÉRDEKELHET