Önműködő és környezetbarát várost épít a Fudzsi lábánál a Toyota

Az első lakók már idén beköltözhetnek.

Illusztráció: Woven City


A japán óriáscég Woven City futurisztikus városában tesztelné önvezető autóit és legújabb innovációit.

Különleges projektet indított el 2021-ben a Japán jelképének számító Fudzsi-hegy lábánál a Toyota Motor Corporation: a leginkább az autóiról ismert óriáscég egyik korábban bezárt üzemének területén elkezdte a „jövő városa", az önműködő és környezetbarát Woven City felépítését. A magyarul Szőtt Várost jelentő település neve kettős jelentést hordoz: egyrészt a cég múltja előtt tiszteleg, hiszen a Toyota eredetileg szövőgépeket gyártott, másrészt a modern technológiai megoldások és az önvezető autók teljes mértékben átszövik majd.

A Toyota szeme előtt nem csupán marketingcélok lebegnek, a cégnél ugyanis egyfajta élő kísérleti laboratóriumnak tekintik Woven Cityt, ahol a gyakorlatban is ki lehet majd próbálni a legújabb innovációkat. A város lakói önvezető autókkal közlekedhetnek a település határain belül és az árúszállításra is kizárólag ilyen járműveket használnak majd. A balesetek megelőzése érdekében szenzorokat szerelnek fel a város legeldugottabb zugaiba.

A Toyota azonban nem kizárólag az autózást akarja forradalmasítani, a cég állítása alapján egy emberközpontú várost terveznek, amelyben többek között az egészséges életmódnak is kiemelt szerepe lesz. A teljesen karbonsemleges Woven Citynek mintegy 2000 állandó lakója lesz, akik kezdetben főként a japán vállalat alkalmazottai közül kerülnek majd ki – és az elsők már idén beköltözhetnek. Az ő tapasztalataik felbecsülhetetlen értéket jelentenek majd az autóipar jövőjének tervezésekor. A Toyota ezért nem is titkolja a Woven Cityhez kötődő információkat, hanem egyfajta technológiai inkubátort képzel el, ahol szívesen látják majd a világ tudósait és autóipari szereplőit.

AMI MÉG ÉRDEKELHET