Még nem tudni, megmarad-e Japán legújabb szigete

Egy tenger alatti vulkánkitörés hozta létre a Csendes-óceán nyugati részén.

Illusztráció: Pixabay


Egy új szigettel gyarapodott Japán, miután egy tenger alatti vulkánkitörés októberben egy apró földterületet hozott létre az Ogaszavara-szigetek (más néven Bonin-szigetek) partjainál kialakuló apró földterület.

Az egyelőre mintegy száz méter átmérőjű és 20 méter magas sziget a kitöréssorozat nyomán emelkedett a vízszint, Iwo Dzsima szigetének közelében. Amint Szecuja Nakada vulkanológus, a Tokiói Egyetem professzora elmagyarázta: a szigetet létrehozó víz alatti vulkánkitörés a megszilárdult magma „függőleges sugaraként" indult, amely a hullámok fölé lőtt. A törmelék lávaként visszahullott az óceánba, és az épülő kőzethalom lassan a vízszint fölé nőtt.

A szakértők szerint egyelőre kérdéses a sziget megmaradása. Amennyiben folytatódnak a kitörések, akár tovább is nőhet, de az is könnyen elképzelhető, hogy az erózió következtében egy idő után teljesen eltűnik. Utóbbira többször is volt már példa a vulkáni térségben hasonló módon létrejött földdarabok esetében.

A fiatal sziget mintegy 1200 kilométerre fekszik Tokiótól, a második világháborús helyszín, Iwo Dzsima közelében. Utóbbi sziget régóta lakatlan, így csupán a Japán Tengerészeti Véderő itteni bázisának katonái láthatják az új szárazföld alakulását.

AMI MÉG ÉRDEKELHET