Autókban és barlangokban alszanak a tenerifei lakosok a túlturizmus miatt

Betelt a pohár a spanyol szigeten: éhségsztrájkkal tiltakoznak a turistaáradat ellen.

Fotó: Shutterstock


Tenerife lakosainak elegük lett a a szigetre irányuló, szerintük immár kezelhetetlen méretű turizmusból: egy részük tüntetni akar ellene, mások pedig még éhségsztrájkba is kezdenének.

Az Afrikától nyugatra fekvő, Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek régóta rendkívül népszerű célpont a turisták számára. Tenerifét, a szigetcsoport legnagyobb tagját tavaly több mint 14 millió utazó kereste fel, a virágzó turizmusnak azonban negatív hatásai is vannak. Tenerife 948 ezres állandó lakossága ugyanis lassan már úgy érzi: a turisták kiszorítják őket saját szigetükről – állítja az Euronews. Elsősorban a folyamatosan növekvő, számukra megfizethetetlen ingatlanárak ellen tiltakoznak, amelyek miatt egyesek már az autójukba vagy barlangokba kénytelenek költözni.

Fotó: Shutterstock

A helyi vezetés azonban egyelőre nem törődik a lakosok panaszaival, mivel a közelmúltban két újabb szálloda megépítését hagyták jóvá. Ezzel azonban a jelek szerint túlfeszítették a húrt: az új hotelek engedélyezésének bejelentése óta a szigeten folyamatosak a tüntetések, a legelszántabb tiltakozók pedig a héten éhségsztrájkba lépnek. A tiltakozások motorja egy civil szervezet, a Canarias Se Agota, amely április 20-án Tenerife mellett más szigeteken, így Gran Canarián, Lanzarotén és La Palmán is szervez tüntetéseket.

Fotó: Shutterstock

Egyik alapítója, Ruben Zerpa úgy nyilatkozott egy brit lapnak: bár alapvetően örülnek a látogatóknak, a Kanári-szigeteken meg kell teremteni a fenntartható turizmus feltételeit. Zerpa ugyanis havonta 900 eurós keresetéből nyolcszázat kell albérletére költsön – az ingatlanok és albérletek árai pedig egyértelműen a turistatömeg miatt emelkedtek az egekbe. Egy másik szervező pedig úgy véli: az Airbnb és a Booking lassacskán felemészti a szigetet, amely nincs felkészülve ennyi látogatóra. Túlterhelt az egészségügyi rendszer, mindent elhalmoz a szemét, a vízhálózatot is jóval kevesebb emberre tervezték, és a sziget állat- és növényvilágának sem tesz jót a tömeg.

AMI MÉG ÉRDEKELHET