Karácsony New York-ban – a Rockefeller Center sztorija

Az épületegyüttes története az 1920-as évekig nyúlik vissza, amikor a nagy világválság a virágzó New York életét is felforgatta .

Fotó: Unsplash

A Rockefeller Center karácsonyfája minden évben több mint egymillió látogatót vonz.

Fotó: Unsplash

A terület, ahol a ma 19 épület alkotta Rockefeller Center fekszik, annak idején a Columbia Egyetem tulajdonában volt, John D. Rockefeller olajmágnás ettől az intézménytől vette bérbe a földet 1928-ban azzal a szándékkal, hogy itt épüljön fel a Metropolitan Opera. Az a projekt végül kudarcba fulladt, ami viszont lehetőséget adott egy grandiózus, üzleti előnyökkel kecsegtető elképzelés megvalósítására. Az art deco stílusú komplexum eredeti 14 épülete végül 1939-re készült el. Utóbb további öt épülettel bővült a Rockefeller Center, amely végül az 1970- es években nyerte el jelenlegi formáját, és mára egy külön kis városrész New Yorkon belül.

A legismertebb épülete egyben a legmagasabb is, ez a 260 méter magas Comcast Building, amely egyebek közt az NBC tévétársaság székháza.

Ezen kívül a turisták kedvelt célpontja különleges kilátójával és 65. emeleti, Rainbow Room nevű éttermével. Több tucat szobor, dombormű, szökőkút és festmény kapott helyet a komplexumban, melyek közül a leghíresebb a jelképes földgömböt a hátán cipelő Atlasz szobra, valamint az aranyszínű Prométheusz, amely előtt az ikonikus süllyesztett korcsolyapálya is otthonra talált.

A karácsonyfa

Fotó: Shutterstock

A Rockefeller Center karácsonyfája minden évben több mint egymillió látogatót vonz és már fényeinek felkapcsolása is külön attrakció. A hagyományt 1931-ben az épületegyüttesen dolgozó munkások kezdték, akik a gazdasági világválság ellenére is összegyűjtötték a pénzt egy 6 méter magas fára, és kézzel készített díszekkel dekorálták. Tettük a reményt és a hálát szimbolizálta azokban a nehéz időkben, 1933-tól pedig hivatalossá vált az esemény. A fa minden évben önkéntes felajánlás útján kerül a városba, az éjszaka leple alatt állítják fel, az ünnepi időszak után pedig a Habitat for Humanity jótékonysági szervezethez kerül, és anyagát házépítéseknél hasznosítják.

Fotó: Unsplash

Az olajmágnás

A névadó John D. Rockefeller olajmágnás az első amerikai milliárdos, aki ráadásul a semmiből küzdötte fel magát ebbe a magasságba. Vagyonából jelentős összegeket költött a közoktatásra és az egészségügyre is.

Top of the rock

Így hívják a Rockefeller Center 260 méter magas kilátóját, ahonnan teljes pompájában láthatjuk például az Empire State Buildinget. Az épület több szintjéről is kileshetünk, az üvegfalakkal vagy egyszerű korláttal körülvett tetőnek hála pedig valóban a lábaink előtt hever a város.

Radio City Music Hall

Az 1920-as években fénykorát élte a rádiózás, ebben vezető szerepet játszott az RCA (Radio Corporation of America). Közreműködésükkel nyílt meg 1932-ben a Rockefeller Center aljában a Radio City Music Hall, amely eleinte varietéműsoroknak adott otthont, később pedig filmszínházzá alakították. A közel 6 ezer férőhelyes terem ma színházként és moziként is üzemel.

A győzelem kertje

A II. világháború idején komoly feladatot jelentett a külföldön állomásozó katonák és ápolók élelmiszer-ellátása, így az otthon maradt polgárokat veteményesek kialakítására buzdították. A Rockefeller Center területén is volt egy ilyen terület, ahol paradicsomot, kukoricát és káposztát termesztettek a New York-iak.

Az emblematikus fotó

Fotó: Wikimedia

A világ egyik legismertebb fotója a 11 építőmunkás ebédszünetét megörökítő 1932-es felvétel, amely a Rockefeller Center 69. emeletén készült, több mint 250 méteres magasságban. Bár sokszor felmerült a gyanú, hogy hamisítvány, a kutatások szerint a helyszín és az időpont hiteles, viszont a kép valószínűleg nem spontán készült.

AMI MÉG ÉRDEKELHET