Karácsonyi vásárok, amelyeket legalább egyszer érdemes megnézni (1. rész)

Az ünnepi hangoldódás része szinte mindenhol a világon a karácsonyi vásár ünnepi fénydíszekkel és finom, tradicionális ételekkel, italokkal.

Fotó: Pixabay

Egy kis shopping, süti, forralt bor és utána jöhetnek a programok – olyan vásárokat mutatunk be, amelyeket egyediségük miatt érdemes megnézni, és amelyek köré más programokat, kirándulásokat is lehet kapcsolni.

MADEIRA

Fotó: Shutterstock

A hidegtől bizonyosan nem kell rettegnünk, ha az apró portugál szigetre indulunk vásározni. Decemberben is 18-20 fokos meleggel és felhős-napsütéses időszakok váltakozásával számolhatunk, sőt még a tengerben is lehet úszni, ha kedvünk tartja. Hagyományos, havas, sötét adventre Funchalban, a sziget fővárosában ne is számítsunk: a helyiek az ünnepek közeledtére rengeteg színes lámpával díszítik fel otthonukat és az utcákat, a vásárban pedig csodálatos, egzotikus virágokat árulnak bejgli helyett. A karácsony itt az öröm, vidámság ünnepe, ebbe csatlakozhatunk be turistaként. Miközben az itt lakók kiáramlanak az utcákra, és részt vesznek a hagyományos programokon, mint például a születési mise, a terek megtelnek nézőkkel, akik választhatnak a népzene, a zenekari hangversenyek és a számos helyi zenei fellépő közül. Mintha itt a karácsony jobban hasonlítana egy karneválhoz, de mégis a Megváltó születését várja az ünneplő sokaság. December 23-án este pedig éjszakai piacot tartanak, ahol az ünnepi ebédhez-vacsorához lehet beszerezni a hozzávalókat.

Ezt se hagyd ki!

  • Itt született Cristiano Ronaldo, és itt, Funchalban nyitotta meg a saját magáról szóló múzeumot, a Museo CR7-et is. Ahol életnagyságú viaszfigurája mellett számos serlege, díja, cipője, meze is megnézhető.
  • A Teleférico do Funchal a főváros új libegője, amely az óvárosból 15 perc alatt felrepít egészen a hegyekbe, miközben a végtelen Atlanti-óceán is feltárul a szemünk előtt.
  • A libegő alsó állomásától nem messze, a Madeira Story Centre a sziget történetébe enged betekintést multimédiás eszközökkel, kifejezetten szórakoztató módon.

Brüsszel

Fotó: Shutterstock

A belga főváros hű önként vállalt szerepéhez: hangulatos, múltat idéző, hagyományos vásárok helyett üdítően nemzetközi légkörrel és bámulatos fénytechnikával várja az ide látogatókat. A leglátványosabb fényjáték a Grand Place-on kapott helyet, ahol a színes nyalábokhoz odaillő zene is tartozik, miközben a show minden évben más történetet mesél el. Óránként egyszer indul a fényjáték, de ha épp lemaradtunk róla, akkor sem fogunk unatkozni várakozás közben: a téren szinte életnagyságú Betlehem képviseli a karácsony alapgondolatát. A közeli Marché aux Poissons terén a szórakozásé a főszerep: grandiózus óriáskerék, partisátrak és több száz fabódé vár, ha pedig túlzottan elborítanak az ingerek, keressük kitartóan a Leffe házikót, ahol gyors megnyugvásra talál testünk-lelkünk. Míg az egyik sarkon nemzetközi sátrakba botlunk, a másikon újabb fényfestésbe. A Place de Brouckère azoknak nyújt kikapcsolódást, akik a bódék helyett inkább kicsit leülnének puncsozni egy teraszra, vagy a fedett korcsolyapályán köröznének a vásári zsibongás után.

Ezt se hagyd ki!

  • A Musée de la BD vagy Belgian Comic Strip Center a képregények otthona egy gyönyörű szecessziós épületben. Itt laknak többek között a Hupikék Törpikék és Tintin, de folyamatos az utánpótlás is.
  • A Le Bistro – Porte de Hal hagyományos belga ételeket kínál belga sörökkel nyakon öntve, nagyon kedves kiszolgálással és jó hangulattal. Viszont nem árt előre foglalni, mert mások is értékelik ezeket a tulajdonságait.
  • A Marolles negyedben dizájner és vintage butikok, na meg csokikészítők várják azokat, akik megunták az emberek vagy a kommersz áruk tömegét.

Koppenhága

Fotó: Tivoli

Kevés olyan elbűvölő hely van télen, mint a Tivoli adventi vására, persze a vidámpark egész évben elbűvöli a kicsiket és a felnőtteket is, ilyenkor azonban teljesen más a hangulata. A parkot több mint 1000 gyönyörűen feldíszített karácsonyfa ékesíti, de lesznek koncertek, idén egy óriási szív formájú kivetítő lesz a fő látványosság, amelyen karácsonyi történeteket vetítenek majd ki. A dán főváros többi nagy karácsonyi vásárai közül is valamelyikben előbb-utóbb mindenki megtalálja, amit keres. A Kongelige Akademi művészeti főiskola kézműves forgatagában, a csokiillatfelhőket eregető Nyhavn környékén, a mesés Hans Christian Andersen, a Kongens Nytorv vagy a Kødbyen vásárból elméletileg képtelenség üres kézzel hazatérni.

Ezt se hagyd ki!

  • A hangulat fokozásához érdemes még végigsétálni az ünnepi fényekben szintén erős Jægersborggade kávézókkal, éttermekkel, galériákkal, kézműves shopokkal teli nyüzsgésén, valamint az óvárosi Magstrædén, Koppenhága egyik legrégebbi utcáján.
  • Ha bírja az ember pénztárcája, a város Michelin-csillagos éttermeinek egyikét is érdemes kipróbálni – jelenleg 14 van, a lista élén a Geranium és a Noma áll három-három csillaggal.
  • őzdelátogatás a Carlsberg sörgyárában: fedett, meleg helyen pihenhetjük ki a városi barangolást, interaktív kiállítás kulisszái között és sör mellett, a világ legnagyobb sörösüveg-gyűjteményét mustrálva.
AMI MÉG ÉRDEKELHET