Escobar repülőjétől az évtized átveréséig

Egy karibi sziget izgalmas történetei.

Fotó: Shutterstock

Pablo Escobar neve egybeforrott a kokaincsempészettel, hiszen fénykorában ennek szinte teljes egészét ellenőrzése alatt tartotta. A kábítószert gyakran repülőgépen szállították az Egyesült Államokba, és a Bahamák környékén zuhant le Escobar egyik legnagyobb gépe. A karibi szigetek fontos szerepet játszottak a drogüzletben, de Norman’s Cay-hez az évszázad egyik legendás átverése is kötődik.


A 20. század második felében a kolumbiai Pablo Escobar kezében volt a világszerte megtermelt kokainmennyiség kereskedelmének 80 százaléka. A nyereséges “üzlethez” pedig elengedhetetlenné vált a légiszállítás, amihez a korszak csomagok szállítására legalkalmasabb repülőgépét, a Curtiss C-46 Commandót használták. Egy ilyen kokainrakományú gép zuhant a tengerbe 1987 február 4-én, a Bahamákhoz tartozó Norman’s Cay szigete közelében.

Fotó: Shutterstock

Escobar gépének roncsa

Norman’s Cay 1978 és 1982 között az Escobar vezette Medellín-drogkartell egyik fontos tagjának, Carlos Lehdernek főhadiszállása volt, aki innen továbbította az Egyesült Államokba a Kolumbiából érkező kokaint. A szigeten tipikus latin-amerikai lazaság uralkodott: helyi rendőrség híján nem voltak szabályok, csupán szinte állandó bulizás.

Alighanem erre épített 2017-ben egy Billy McFarland nevű hivatásos csaló is, akinek nevéhez a 21. század egyik legnagyobb, sztárokat is érintő átverése, a Fyre Fesztivál is köthető. A luxusfesztivál ígéretével McFarland 26 millió dollárt csalt ki az üzletbe bevont társaitól és újgazdag fiataloktól, ám összes ígéretét megszegte.

A sziget kibérlésekor úgy egyezett meg a tulajdonosokkal, hogy ki sem ejtik Pablo Escobar nevét – ennek ellenére teljesen a már több mint két évtizede halott drogbáró legendájára építette a fesztivál marketingkapányát, rengeteg pénzt fizetve influenszereknek és modelleknek a részvételért. Ezért a tulajdonosok szerződést bontottak vele, azonban a Fyre neve ekkor már csúcsra volt járatva a közösségi médiában. McFarlandék viszont a beígért luxus helyett beázott sátrakkal, félig megépített színpadokkal és száraz sajtos kenyérrel fogadták a szigetre érkező hírességeket, akik közül sokan hazautazni sem tudtak a végül lefújt fesztiválól. McFarland nem úszta meg az évtized legnagyobb átverését, csalásért hat éves börtönbüntetésre ítélték, amelyből négy év letöltése után, 2022-ben szabadult.

A sziget viszont mára túllépett zavaros múltján, és igazi karibi turistaparadicsomnak számít – bár Escobar repülőjének roncsa még mindig nagy látványosságnak számít. A Bahamákhoz többi szigetéhez hasonlóan Norman’s Cay is elsősorban azokat várja, akik strandolásra, pihenésre és finom ételekre vágynak. Mivel a környéken több más sziget is van, a trópusi térség ideális kisebb hajós körutakra, de a vízi sportok és a búvárkodás rajongói is megtalálják itt a számításukat.

AMI MÉG ÉRDEKELHET