Minden fontos infó egy helyen III. Károly király koronázásáról!

III. Károly angol királyt 2023. május 6-án, szombaton koronázzák meg Londonban.

Fotó: rct.uk

Amire biztosan számíthatnak, azok, akik ekkor Londonban tartózkodnak, az a tömeg. Valamint: Károlyt ábrázoló ajándéktárgyakra az üzletekben, zenés programokra, hangulatos piknikekre, és természetesen látványos tűzijátékokra. A biztonság kedvéért és a könnyebb tervezhetőségért összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a nagy napról.

Fotó: rct.uk

Gold State Coach

  • A helyszín: a Westminster apátság. Ide csak az a nagyjából 2000 fős vendégkör léphet be, aki erre előzetesen meghívót kapott, viszont az egész eseményt élőben közvetíti a BBC, akárcsak II. Erzsébet 1953-as megkoronázását. A Westminster apátság május 8-ig biztosan zárva tart.
  • III. Károly brit király és Kamilla királyné a koronázásra a modernebb Diamond Jubilee State Coach hintóval megy majd, koronázás után pedig a Gold State Coach tradicionális királyi hintóból integetnek majd London utcáin.
  • A királyi körmenet és a koronázás miatt a Westminster, a The Mall és a Buckingham-palota környékén minden utat lezárnak május 6-án, és már az azt megelőző napokban, de a tömegközlekedési eszközök várhatóan ugyanúgy járnak majd.
  • A Buckingham-palotához legközelebbi vasútállomások a Victoria Station és Charing Cross pályaudvarok; ezek esetében érdemes mindig figyelni az aktuális járatinformációkat a Transport for London (TFL) útvonaltervezőjén – online vagy az alkalmazáson keresztül.

Fotó: Shutterstock

  • Május 7-én különleges koronázási koncertet tartanak a windsori kastélyban, amelyet élőben közvetít a BBC. Egy korábbi, februári sorsolás alkalmával 10 ezer jegyet osztottak szét erre az eseményre a lakosság körében. Itt fellép a Coronation Choir kórus, amely az Egyesült Királyság egész területéről származó közösségi kórusok énekeseiből áll, beleértve a menekültkórusokat, a brit állami egészségügyi szolgálat, az NHS kórusát, valamint az LMBTQ-közösségekből összeállt énekegyüttest. A fellépő sztárok között ott lesz Lionel Richie, a Take That, Katy Perry és Andrea Bocelli.
  • Abban biztos lehetsz, hogy ezen a hétvégén minden helyi és turista a koronázást fogja nézni. Azonban a tavalyi évtől eltérően – amikor szinte megállt az élet II. Erzsébet temetésén és a nemzeti gyász napjain – most minden szokásos hétvégi tevékenység ugyanúgy zajlik majd, a május 6-ára tervezett sporteseményeket is megrendezik. Azonban a túlterhelt rendőri erőforrások miatt néhány esemény átkerülhet másnapra, május 7-ére, vagy még későbbre.
  • A koronázás éppúgy nevezhetők politikai, mint vallási eseménynek, így természetesen óriási vitákat szül. Bőven számíthatsz a #NotMyKing hashtaggel ellátott plakátokra, pólókra, zászlókra, illetve több tüntetőre is, akik tiltakozásukat fejezik ki ezen a napon.


AMI MÉG ÉRDEKELHET