Apró ország hatalmas lehetőségekkel – Katar, mint úti cél (2. rész)

Mi lehet vonzó egy sivatagban, ahol mindenki városban él, tilos az alkoholfogyasztás és alig van vadvilág? Sokkal több, mint gondolnánk!

Fotó: Unsplash

Nemcsak a futball szerelmesei, hanem a fél világ is a glóbusz egyik legkisebb, ám a leggazdagabbak közé tartozó országára szegezi tekintetét. Háromrészes cikksorozatban mutajuk be Katart, amely turisztikai célpontnak is nagyszerű.

Fotó: Shutterstock

Khor al-Udaid

Bár a labdarúgó-világbajnokság remek apropót ad a távoli, Európában szinte ismeretlen ország felfedezésére, az emírségbe akkor is megéri ellátogatni, ha a világ legnagyobb futballsztárjai épp nem ott rúgják a bőrt. Az ország büszkesége a Khor al-Adaid, ez a sós vizű, viszonylag fajgazdag beltenger, amely az UNESCO természeti világörökségi helyszín cím várományosa. A vízbe futó homokdűnék földönkívüli látványa garantáltan letaglózza még a gyakorlott világutazókat is: a valószínűtlenül azúrkék tenger és az aranysárga homok találkozása életre szóló emlék lesz! A páratlan természeti csodát gyalog, krosszmotorral vagy motorcsónakkal egyaránt felfedezhetjük, de a népszerű Khor al-Udaid strandon meg is mártózhatunk, szálláshelyül pedig luxuskempingek és csillogó szállodák sora közül választhatunk.

Mivel fejedelmi nagyragadozókkal, méretes emlősökkel az ország nem büszkélkedhet, Katarban az arab bejzát, egy antilopfélét neveztek ki nemzeti állatnak. A mókás jószág vadon és ridegtartásban egyaránt előfordul, így négykerék-meghajtású dzsipeken vagy teveháton megejtett sivatagi szafarinkon számíthatunk a felbukkanásukra.

Fotó: Unsplash

Apropó tevék! Róluk szintén képtelenség lemaradni, ugyanis az országban több mint 22 ezer példány tapossa a homokot. A sivatagi tradíciókból eredő teveversenyek több millió dolláros iparággá nőtték ki magukat. A leghíresebb pálya, az al-Sahanija, minden év októbere és februárja között a szurkolók éljenzésétől hangos. Érdekesség, hogy Katarban 2004-ben betiltották a gyerekzsokék indítását, így a helyiek igazi 21. századi megoldást fundáltak ki: a versenypályán a tevék hátára robotokat ültetnek.

A távirányítású, okos kis kütyüket harsány színű hámokkal erősítik az állatokra.

Ha tehát Katar felé vesszük az irányt, programjaink sorába feltétlenül iktassuk be a tevefutamokat! A pálya Dohától alig 40 kilométerre fekszik, könnyedén megközelíthető.

Fotó: Shutterstock

A katariak odavannak a solymászatért

Errefelé azonban nem csak a földön, az égben is ritkaságot láthatunk. A solymászatot még a beduin ősök hozták magukkal a félszigetre, a katariak pedig a mai napig büszkén űzik e különleges sportot. Szemlékre, bemutatókra, versenyekre sok helyen, akár a hotelünk lobbijában is válthatunk jegyet, ha pedig kevés az időnk, a levegő legendás vadászait a dohai sólyompiacon is megtekinthetjük.

​VISELKEDÉSI ÚTMUTATÓ

Muszlim ország lévén Katarban számunkra szokatlan elvárásoknak kellmegfelelnünk. Bár Dohában az európai kultúra számos eleme meghonosodott, feltétlenül tartsuk be az alábbi szabályokat:

  • turistaként is vonatkozik ránk a nyilvános helyeken való alkoholfogyasztás tilalma
  • tartózkodjunk az emír és az uralkodó család bírálatától
  • öltözzünk visszafogottan, kerüljük a rövidnadrágokat, miniszoknyákat, pánt nélküli felsőket
  • tartsuk tiszteletben, hogy nők és férfiak nyilvános helyen nem érintik meg egymást
  • társalgáskor kerüljük a vallási, politikai témákat, katariakkal beszélgetve ne tegyünk fel személyes kérdéseket
  • engedély nélkül senkit ne fotózzunk le
  • tartsuk észben, hogy a droghasználatért akár halálbüntetés is kiszabható
AMI MÉG ÉRDEKELHET