Közösségi kajakozás? Miért is ne! A Kayakomat mindenki számára leegyszerűsíti az evezést!

A kajakozás kitűnő szabadidős tevékenység, és edzésnek is tökéletes – a Kayakomat révén pedig egyszerűbb, mint valaha.

Fotó: Kayakomat

Bár a kajakozás egyre népszerűbb, nem mindenki rendelkezik kellő pénzzel, tárhellyel vagy éppen szállítási kapacitással ahhoz, hogy saját csónakja legyen. Itt kerül a képbe a Kayakomat, ami gyakorlatilag egy online foglalási rendszerrel működő vízparti kajakautomata.

Fotó: Kayakomat

A közösségi felhasználás immár nemcsak a kerékpárok, rollerek és autók esetében érhető el, de a vízi járműveknél is. A Point 65 Sweden nevű kajakgyártó korábban sokáig csak Svédországban működtette a Kayakomat nevű rendszert, de nemrég kiléptek a nemzetközi piacra is: tavaly 30 ezer evezős vette igénybe a szolgáltatásaikat hat ország (Svédország mellett Dánia, Németország, Svájc, Spanyolország és Kanada) 105 automatájánál.

A Kayakomat egy nyitott kioszkhoz hasonlít, amelyet a vízpart mellett helyeznek el.

Polcain egyenként lezárt Point 65 márkájú vízi járművek sorakoznak, és mindegyikhez teljes felszerelés tartozik, így: mentőmellény és evező is. Azok számára pedig, akik inkább állnának, mint ülnének, egyes automatáknál SUP-ok is elérhetők.

Fotó: Kayakomat

A felhasználók a Kayakomat honlapján foglalhatnak le kajakot vagy SUP-ot, az általuk kiválasztott kioszknál. Ekkor kell kifizetniük a bérleti díjat, ami alapján megkapják az egyszer használatos biztonsági kódot.

A kioszkokhoz érkezve ezzel oldják fel az elektromos zárolórendszert – majd kiveszik a csónakot és már evezhetnek is.

A szolgáltatás részeként előre megadott, szabályos időközökre is lehet foglalni csónakot vagy egyetlen foglalás alatt több kajakot is ki lehet bérelni. Bár a kajakautomatáknak nincs személyzete, és így bármikor (akár hajnalban, este vagy ünnepnapokon) használhatók, mindegyiknek van egy felügyelője, aki folyamatosan ellenőrzi a hajókat és felszerelést, és aki telefonon elérhető az ügyfelek számára. A svéd cég további terjeszkedést tervez, és akár franchise-rendszerben is kiadná új kajakautomaták működtetési jogát.

Videó a Kayakomat rendszerről

www.youtube.com

Book, unlock and paddle!
AMI MÉG ÉRDEKELHET