Új trend hódít a nagyvilágban – az alvásturizmus!

A TripAdvisor szerint 2023 nagy utazási trendje az alvásturizmus lesz, vagyis az utazók nagy része úgy választ úti célt és szállást, hogy jól kipihenje magát a vakáció alatt.

Fotó: Shutterstock

Miután leküzdöttük a jetlaget, az utazás első napjaiban csak arra törekszünk, hogy a sok új élmény után, este jókat aludjunk. Bevetjük a füldugót, szemmaszkot, nyugtató gyógynövényteát, melatonin tablettát, a fehér zajt játszó appokat, remélve, hogy így megfelelő minőségű és mennyiségű alváshoz jutunk az utazás alatt. A jó alvás régen az utazással járó pozitív mellékhatás volt, most pedig ez áll az utazások középpontjában

A TripAdvisor platform statisztikája szerint idén tavasszal a turisták több mint felének (51%) elsődleges célja a pihenés, a szállodák és az utazási irodák pedig felkészültek, hogy maximálisan kielégítsék ezt az igényt. Így sok helyen immár olyan szolgáltatások közül választhatunk, mint a párnamenü, amelyről kiválaszthatjuk azt a fajta párnát, ami a legkényelmesebb a nyakunknak.

Vagy ha szeretnénk, egy alvás-szakértő a szokásainkat megismerve, megtanítja a jobb alvás trükkjeit.

Fotó: Shutterstock

A fókusz azon van, hogy kipihenve jöjjünk haza a kéthetes vakációról, és nem az a lényeg, hogy minél több mindent lássunk és fakultatív programokkal zsúfoljuk tele a szabadságunkat. A járványhelyzet alatt nagyon sok ember küzdött rossz alvással vagy szenvedett álmatlanságban – a problémák hátterében a bezártság, a kevés testmozgás és a szorongás áll, sokaknál pedig azóta sem tért vissza a normális alvásritmus. A Southamptoni Egyetem 2020 augusztusában készült tanulmánya kimutatta, hogy addig hat emberből egy küzdött álmatlansággal, a járvány idején ez a szám emelkedett, és már minden negyedik ember szenved inszomniában. Azóta sem javult a helyzet, a BBC tavalyi felmérése szerint (amelyben 207 000 alanyt vizsgáltak) az emberek közel fele (44%) „rossz alvóként” jellemezte magát, ami azt jelenti, hogy nehezen tudtak elaludni, visszaaludni, nem érezték magukat kipihentnek, és a rossz alvásminőség befolyásolta a napjukat is.

Fotó: Shutterstock

Nem meglepő, hogy az idegenforgalmi iparág felfigyelt a jó alvás igényére, és egyre több olyan programot vagy csomagot nyújtanak, amelyet összefoglaló néven alvásturizmusnak nevezünk. Lássuk, mivel teszik gazdagabbá a nyaralás élményét:

  • Nyugtató aromaterápiás illatokat párologtatnak a szobában.
  • Ágyneműt, párnát, matrackeménységet választhatunk, hogy minden a jó alvásról szóljon.
  • A programok között ma már nemcsak táncórák és esti partiajánlatok szerepelnek, hanem meditációs gyakorlatok trénerrel vagy alvás-szakértővel.
  • Olyan szállodai szobában alhatunk, ahol automatikusan nyílnak reggel a redőnyök és a kellemes ébredéshez fehér zajt, madárcsicsergést vagy eső hangját hallhatjuk.
AMI MÉG ÉRDEKELHET