Mielőtt nyeregbe pattanánk - kerékpárok felkészítése az új szezonra

A több hónapos pihenő után fontos alaposan átnézni a biciklit, és felkészíteni az újabb szezonra; így kellemetlen meglepetések nélkül kerekezhetünk a napsütésben.

Fotó: Shutterstock


A kerékpárok esetében a különböző meghibásodások egyetlen hideg időszak alatt kialakulhatnak. Ez érvényes a drága, magas minőségszintű kerékpárokra is, hiszen minél összetettebb a szerkezet, annál gyakrabban kell szervizelni, hogy tényleg tartós legyen. Néhány területtel mindenképpen foglalkozni kell, és az ellenőrzéseknek a nagy részét ráadásul nem árt akár havonta elvégezni, hiszen hibák akkor is előfordulhatnak, ha mindig karbantartjuk a biciklit.

Mit kell megvizsgálni?

  • Abroncsok: tisztítás után az első és legfontosabb az abroncsok vizsgálata. Vizsgáljuk meg, hogy nem találunk repedezésre utaló jeleket a gumi oldalán és futófelületén. A felfújás után simítsuk végig a kereket, nincsenek-e sérülésre utaló jelek. Kockáztatni nem érdemes, hatalmas bukáshoz vezethet egy durrdefekt. Vegyük le a külsőket, és a belsőt is szemrevételezzük, illetve megvizsgáljuk a felnihez kapcsolódó acél-, vagy kevlarszálat is.
  • Felni: tárcsafék esetén elég megvizsgálni, hogy van-e deformáció vagy repedés. Ha az előbbi nagyobb méretű, akkor mindenképpen javítani vagy cserélni kell. A V-fékek esetében ellenőrizni kell a felnik fékfelületeinek állapotát is. A modernebb felniken már kopásjelző csík is található.
  • Küllők: bár sokan elhanyagolják, lényeges ellenőrizni a feszességüket. Kapható speciális mérőeszköz, de a szerelők is meg tudják vizsgálni, hogy megfelelő-e a küllők feszessége.
  • Kerékagyak: ezek általában a kerék legdrágább részei, és ezért gyakran kell őket ellenőrizni. Ha a villába szorított állapotban kotyognak, vagy a csapágyazásnak van holtjátéka, utánállításra van szükség.

Fotó: Shutterstock

  • Fékek: hidraulikus tárcsa vagy bovdenes V-fékek esetén sem lehet sérülés, repedés a fékpofák felületén és a fékcsöveken. A tárcsafék-betétek kopottságát is ellenőrizni kell.
  • Villa: merev villa esetén elegendő megvizsgálni, hogy repedés, vagy deformáció nem látszik-e rajta. Teleszkópok esetén az alkatrészeknek karcmentesnek kell lenniük, és kellően olajozottnak, hogy ne száradjanak ki.
  • Kormánycsapágy: ha behúzott első fékkel előre-hátra mozgatjuk a biciklit, nem szabad kotyognia. Emellett a kerékpár elejét megemelve, és a kormányt elforgatva a csapágynak nem szabad darabosan fordulnia, vagy véghelyzetben szorulnia.
  • Nyereg: húzzuk ki a csövet a vázból, egy gyors szemrevételezés erejéig, mert a repedések itt kialakulhatnak.

Fotó: Shutterstock

  • Lánc: a láncszemek közül egyik ne se szabad összeszorulnia. Érdemes rámérni vagy ráméretni a lánc nyúlására, nehogy későn derüljön ki, hogy már cserélni kellett volna.
  • Váz: nem lehet rajta deformáció, vagy repedés nem lehet rajta. A karbonvázakon egy nagyobb kőfelverődés már további szakvizsgálatot igényel, amelyet legjobb, ha a márkaszervizben végeznek el.
  • Hajtómű: ha oldalirányú kotyogást észlel, akkor a csavarok utánhúzásával néha megoldódik a probléma, de ez nem jelent hosszú távú megoldást. Ha a hajtómű tengelyek kotyognak, csak a csere segíthet.
  • Váltó: a hátsó váltó általában elég sok ütést kap, ezért ellenőrizzük, mennyire áll párhuzamosan a kerékkel, nem csavarodott-e meg. Ha problémás, akkor azt mindenképpen szakszervizben lehet orvosolni. Az első váltók esetében legtöbbször a vázhoz rögzítő bilincs csavarja szokott fellazulni.
AMI MÉG ÉRDEKELHET