Európa legjobb tengerparti útjai kerékpáros nyaraláshoz

Az Adriai-tengertől az Atlanti-óceánig.

Fotó: Shutterstock


Európában bőven akadnak csodálatos tengerpartok, amelyek ráadásul nem csupán napozásra és fürdőzésre alkalmasak, hanem például biciklizésre is. A közelmúltban pedig egyre többen választották az olyan aktív utazásokat, amelynek egyik szuper formája a kerékpáros túrák. Erre tökéletesen alkalmas helyeket mutat be az alábbi írás.

Bordeaux és az Archacon-öböl – Franciaország 

Bordeaux vidéke elsősorban nagyszerű borairól és osztrigáiról hires, azonban tökéletes hely egy felejthetetlen bringatúrához is. Az osztrigatenyésztés fellegvárának számító Archachon-öböl a múltban a tehetős párizsiak népszerű üdülőhelye volt, most pedig ideális azok számára, akik szívesen gurulnának végig két keréken a romantikus francia vidéki tájakon, az osztrigafarmok és bájos villák között. A partvidéki útvonal egyik leghangulatosabb része fenyvesek között vezet fel Európa legmagasabb dűnéjéhez, a Dune du Pilat-hoz.

Európa egyik leghoszabb, Norvégiától Portugáliáig hat országon áthaladó kerékpáros útvonala az EuroVelo1 vagy másik nevén az Antlantic Coast Route. A teljes táv teljesítéséhez nagy elszántság és alapos felkészülés szükséges, több mint 200 kilométeres portugáliai szakasza, főként Algarve környéke, viszont ideális egy tavaszi kiruccanáshoz. Ekkor már – az egyetlen kellemetlenséget jelentő erős szél ellenére – igazán kellemes az időjárás, így a bicikliseknek páratlan élményben lehet részük.

Északi-tenger – Hollandia, Belgium 

Bár holland és a belga tengerpartok klímája eltér a mediterrán országokétól, az északi-tengeri szél tökéletes lendületet képes biztosítani a kerékpárosok számára. Hollandiában kimondottan híresek a „tengeri kerékpárutak”, amelyek a homokdűnék mentén, apró tengerparti városok és hagyományos halászfalvak között kanyarognak. Az erre indulók így bőven találnak kulturális programoklehetőségeket is, az LF Kustroute elnevezésű pályáról ezen a linken lehet többet megtudni. A Hollandiához hasonlóan óriási kerékpáros tradíciókkal rendelkező Belgiumban is népszerűek a tengerparti bicikliutak, amelyek többek elvezetnek Brugge középkori városába is. Az EuroVelo 12-es útvonala pedig olyan természeti látványosságokat is érint, mint a Zwin natúrpark.

Adria – Horvátország, Olaszország 

Az olasz és a horvát tengerpartok továbbra is a legnépszerűbb nyaralási helyszínek közé tartoznak, ahol a kalandvágyó kerékpárosok is átélhetik a mediterrán hangulatot. A világhírű Amalfi-parton két keréken is könnyű végigtekerni, bár egyes emelkedő egyes szakaszok azért igénybe veszik a combizmokat – erről a Cycling Amalfi honlapon tájékozódhatunk részletesen. A dalmát oldalon is kiépített kerékpárutak várják a sportos turistákat, például Dubrovnikból kiindulva számos apró horvát települést és természeti látványosságot fedezhetünk fel. Az egyik legnépszerűbbnek partmenti bicikliút az EuroVelo 8-as, „Mediterrán Útvonal” nevű szakasza – az összes lehetőséget ezen a linken tárképezhetjük fel.

AMI MÉG ÉRDEKELHET