¡Hola! México – 2 hét egy látványos országban (1. rész)

Mexikó esetében is igaz az állítás, miszerint egy élet is kevés a felfedezésére – de érdemes elkezdeni. Íme, a javaslatunk egy kéthetes körtúrára.

Fotó: Pixabay

A latin-amerikai országot sokan tökéletes tengerpartjai és strandjai miatt jegyzik, holott számtalan egyéb látnivalóval is kecsegtet. Háromrészes sorozatunkban a Yucatán-félszigeten és Mexikóvárosban tett látogatásból adunk ízelítőt.

INFÓ

  • Lakosság: 130+ millió fő
  • Terület: 1,96 millió km2
  • Beszélt nyelvek: 69, hivatalos a spanyol, de az angollal is el lehet boldogulni
  • Időzóna: GMT mínusz 5–7 óra (az országon belül utazva is órát kell állítani)
  • Valuta: peso (1 MXN ~ 0,24 RON)

1. nap: PLAYA DEL CARMEN

Foto: Unsplash

A Yucatán-félsziget legforgalmasabb nemzetközi repülőtere Cancún mellett található, ahonnan közvetlen buszjáratokkal lehet eljutni a két ismert nyaralóhelyre: Cancúnba és Playa del Carmenre. Bár a nyaralók körében az előbbi népszerűbb, mi az utóbbit ajánljuk, ugyanis itt közvetlenebb, barátságosabb a hangulat és az autókölcsönző cégek is megbízhatóbbak. A fiatalos hangulathoz sokat hozzátesz, hogy a turisták mellett sok digitális nomád is itt ütött tanyát, így a város tele van remek kávézókkal, a parton egymást érik a jobbnál jobb éttermek, és sok amerikai kiskereskedelmi, éttermi lánc is jelen van, ami a nyugati vendégek számára az otthonosság érzetét kelti. A város fő ütőere a Quinta Avenida, ahol az autóbuszállomás is elhelyezkedik, közelében – alig pár perc gyaloglásnyi távolságra – számos pénzváltó, hotel és autókölcsönző cég érhető el.

Első napra épp elég mindezt felfedezni, majd a gyönyörű naplementében a parton vacsorázni valami finomat.

2. nap: Valladolid környéki víznyelők

Fotó: Unsplash

Az elkövetkező három éjszakára célszerű Valladolidot kijelölni bázisnak, hiszen innen remekül megközelíthető Ek Balam,Chichén Itzá és sok festői cenote (kútszerű víznyelő). Valladolid egyébként egy nagyon kellemes, szerethető város, amely nagyobb mérete ellenére kisvárosi hangulatot áraszt a sok színes, földszintes házikó miatt.

Itt aztán rögtön belecsapunk a mexikói programok legjavába, a cenoték meglátogatásába. Bár ezek a természetesen kialakult, kútszerű üregek az egész világon előfordulnak, a legtöbb mégiscsak Mexikóban van, azon belül is a Yucatán-félszigeten. Becslések szerint 7–8 ezer is lehet belőlük, de sok magánterületen található, na meg újak is folyamatosan kialakulnak, így nincs pontos nyilvántartásuk.

A cenote jellemzően meredek falú, kerek felszínforma, akkor keletkezik, amikor egy föld alatti barlang teteje beomlik.

Fotó: Unsplash

A maják nagyon tisztelték a víznyelőket, hiszen ezek biztosították számukra a friss vizet, valamint hitük szerint megteremtették a kapcsolatot egy másik világgal. Valladolid környékén tehát rengeteget találhatunk, és mivel mindegyik egy kicsit eltér a többitől, érdemes többet is felkeresni.

Van, amelyik szinte teljesen barlangszerű, csak egész pici nyílással a mennyezeten, benne sok cseppkővel – erre jó példa a Cenote Xkeken.

De akad olyan is, amelynek a teteje szinte teljesen nyitott, ilyen például a Cenote San Lorenzo Oxmán, ahol a kedvenc időtöltés a liánokról való vízbe ugrálás. Ez a víznyelő azért is különleges, mert az itt élő fák gyökerei az egykori felszíntől lógnak be a vízbe, fantasztikus dzsungelhangulatot keltve.

Fotó: Shutterstock

Az Instagram-sztár víznyelő mégis a Cenote Suytun, amely már-már egy elegáns fotóstúdióra hajaz a kiépített platformjával. Ezek után már meg sem lepődik az ember, hogy itt egy profi fotós (!) is tanyázik a mélyben, aki különféle csomagokat árul a gyakran hosszú sorban kígyózó turistáknak. A cenotelátogatás praktikus tudnivalóiról annyit, hogy jellemzően 80–125 pesós belépődíjat kell fizetni, és ha valaki fürödni is akar, akkor kötelező a mentőmellény. A cenoteetikett két fontos eleme, hogy kötelező az előzetes zuhany és tiltott a naptej – mindkettő a természet védelmében.

3. nap: Ek Balam és Las Coloradas

Fotó: Shutterstock

Bár a legtöbben a nagy és híres rommezőket keresik fel, ha nem is helyettük, de azok mellett ajánlott néhány kisebbet is útba ejteni. Ilyen például Ek Balam is Valladolid közelében, ahol soha nincs tömeg és könnyen bejárható. De a legfőbb előnye, hogy itt még fel is lehet mászni a nagy (32 méter magas) piramisra, mely mutatvány a világhírű rommezőkön már évek óta tilos. Bár a magas, keskeny lépcsőkön nem egyszerű felkapaszkodni, és még inkább hajmeresztő lefelé ereszkedni, megéri a fentről nyíló pazar panoráma miatt.

Innen további egy órát autókázva lehet elérni a rózsaszín tavat; a tengerparthoz közeli Las Coloradas különleges színe a sós környezetbe szívesen telepedő planktonoknak, vörös algáknak és sórákoknak köszönhető. Itt befizethetünk egy vezetett túrára a tó körül, de meg is állhatunk a parton csak úgy, fotózkodni.

Praktikus tudnivalók

  • Vízumra nincs szükség, COVID-oltást nem néznek, tesztet nem kérnek.
  • Bár sok helyen elfogadnak kártyát, érdemes készpénzt váltani, mert a kisebb üzletekben, hotelekben inkább azt preferálják.
  • Sok helyen csak lepedőt adnak, takarót nem. Éjszaka még a legmelegebb hónapokban is gyakran erősen lehűl a levegő, így aki fázós, pakoljon egy könnyű plédet.
  • Tilos a WC-be dobni a papírt, a gyenge csatornahálózat nem bírja el.
  • Navigáláshoz, fordításhoz jól jön a korlátlan internetes hozzáférés, így célszerű egy helyi SIM-kártyát beszerezni.
  • A konnektorok olyanok, mint az Egyesült Államokban, a mi elektromos eszközeink csatlakozójához átalakító kell.
AMI MÉG ÉRDEKELHET