Földrajzi érdekességek – 9 makacs és népszerű tévhit

Vajon melyik Európa legnagyobb tava vagy a legmagasabb csúcsa? Nem biztos, hogy az, ami a legtöbb embernek elsőre eszébe jut.

Fotó: Unsplash

Az atlaszok és enciklopédiák fellapozása helyett most eláruljuk az helyes megoldásokat.

1. Az Anktarktiszon nincsenek időzónák

Fotó: Unsplash

Ez igaz is és nem is, hiszen a Déli-sarkon az összes időzóna áthalad, tehát azt a zónát használhatjuk, amelyiket szeretnénk. A legtöbben az új-zélandi téli időt mérik (GMT+12), de persze ez attól is függ, az Antarktiszon kutató szakemberek éppen honnan jöttek, ugyanis a legtöbben az otthoni időhöz igazodnak. A nagyobb kutatóállomások pedig a legközelebb eső ország – Chile vagy Új-Zéland – hivatalos időzónáját használják.

2. Norvégia a legészakibb ország

10-ből 9-en biztosan Norvégiát mondanánk legészakibb országnak, ám a norvég csak a negyedik legészakibb nemzet. Oroszország, Kanada és Grönland mind közelebb vannak az Északi-sarkhoz. A világ legészakibb helye Grönland Kaffeklubben-szigete.

3. Csak Törökország és Oroszország fekszik két kontinensen

Fotó: Unsplash

A geológusok meghatározása szerint Európát a Kaukázus választja el Ázsiától, és ez alapján Törökországon és Oroszországon kívül még van három olyan ország, amelyek egyszerre két kontinensen terülnek el: Grúzia (azaz Georgia), Azerbajdzsán és Kazahsztán.

4. A Route 66 a leghosszabb autópálya

A legendás amerikai országút rengeteg road movie, zene és könyv főszereplője. A 66-os út 3943 km hosszú, 8 államon vezet át, ám a szintén egyesült államokbeli 20-as út még ennél is hosszabb: 5415 km hosszú, a nyugati parttól a keleti partig tart, és összesen 12 államot szel át.

5. A Déli sark maga az Antarktisz

Ez majdnem így van, de az Antarktiszon összesen 4 féle pólus található:

  • földrajzi Déli-pólus: a Föld forgástengelyének a Föld felszínét metsző két metszéspontja közül az egyik (a másik az Északi-pólus)
  • a megközelíthetetlenség sarka: a Déli-sark legbelső, a partoktól legmesszebb eső pontja, ahol ember még nem járt
  • a geomágneses Déli-sark: 2 mágneses dipólusra osztja a Földet
  • a déli mágneses sark: a Föld mágneses mezőjének erővonalai függőlegesen lefelé irányulnak, ez a pont folyamatosan elmozdul

6. A Mont Blanc Európa legmagasabb csúcsa

Fotó: Unsplash

Sokan a francia Alpok csodálatos hegycsúcsát, a Mont Blanc-t (4808 m) hiszik Európa legmagasabb pontjának, pedig a Kaukázusban van a rekorder, az Elbrusz a maga 5642 méteres magasságával. Az oroszországi hegycsúcs a grúz határ mellett magasodik.

7. Nagy-Britannia és az Egyesült Királyság ugyanaz

Ez a két fogalom semmiképp sem felcserélhető, pedig sokan azt gondolják, hogy szinonimák. Nagy-Britannia Angliából, Skóciából és Walesből áll, az Egyesült Királyság pedig Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország együtt.

8. Puerto Rico önálló ország

Fotó: Unsplash

Sokakat megzavar, hogy a közép-amerikai Puerto Ricóban spanyolul beszélnek, pedig az Egyesült Államok társult állama. A szigetcsoporton több mint 3 millióan élnek. Viszonylagos függetlenséggel rendelkezik, de nem választ saját elnököt, hanem az Egyesült Államok többi államához hasonlóan itt is csak kormányzót szavaznak meg. Tehát Puerto Rico legfelsőbb vezetője a kormányzó és az Amerikai Egyesült Államok elnöke.

9. Amerika államai közül Alaszkában élnek a legkevesebben

Fotó: Unsplash

2016-ig igaz volt, hogy a leghidegebb amerikai államban élnek a legkevesebben, de az akkori népszámláláson kiderült, hogy Wyomingban kevesebben laknak. A legutóbbi, 2019-es mérésen összesen 578 759 fő élt Wyomingban. Vermont a 49., azaz az utolsó előtti 623 989 fővel, Alaszka pedig a 48. helyezett a maga 731 545 fős népességével.

AMI MÉG ÉRDEKELHET