Kilenc hónap, kilenc vezetési tanács

Javaslatok várandós hölgyeknek.

Fotó: Seat

Amennyiben az orvosuk nem javasolja az ellenkezőjét, valamint betartják a legfontosabb előírásokat, az egészséges várandós hölgyeknek nem kell tartaniuk a vezetéstől.

1. Biztonsági öv

Fotó: Seat

A biztonsági öv viselése a legtöbb európai országban kötelező a várandós hölgyek számára. Romániában csak azok képeznek kivételt, akik erre vonatkozó, specifikus orvosi igazolással rendelkeznek. Figyelni kell arra, hogy az öv alul futó része a lehető legkevésbé gyakoroljon nyomást a magzatra.

2. A súlyos sérülések kockázatának csökkentése

Fotó: Seat

A legfrissebb tanulmányok szerint a magzati sérülések mintegy fele elkerülhető a biztonsági öv helyes viselésével. Anélkül, egy esetleges baleset során, a leendő kismama hasfala közvetlen kontaktusba kerülhet a kormánykerékkel, ami súlyos következményekkel járhat.

3. Mintegy 25 cm távolság a volántól

A szokásosnál nagyobb, legalább 25 cm-res távolságot kell hagyni az ülés és a kormánykerék között, így egy esetleges ütközés során csökken annak az esélye, hogy a volán hozzáérjen a hasfalhoz.

4. Aktivált légzsák

Fotó: Seat

A szakértők javaslata alapján a légzsákokat nem kell kikapcsolni, ha várandós hölgy foglal helyet a volánnál, vagy az első utasülésen.

5. Hónapról-hónapra változó helyzetek

Fotó: Seat

Óriási a különbség az első trimeszterben, illetve a negyedik és a kilencedik hónap közötti vezetés során. Emiatt nagyon fontos, hogy a leendő kismamák folyamatosan az adott testalkatuknak megfelelően állítsák be az üléseket: a támla minél függőlegesebb helyzetben legyen, ezzel is elősegítve a megfelelő testpozíciót.

6. Haskötő használata

Vannak, akik, főleg a várandósság utolsó szakaszában, haskötőt használnak – bár nem kötelező, jóval kényelmesebbé teheti a vezetést is.

7. Kényelmes öltözet, nyugodt vezetés

Fotó: Seat

Vezetés közben ajánlott a kényelmes, lapos talpú cipő viselése. Ugyanilyen fontos a követési távolság növelése – ezzel elkerülhetjük a váratlan manővereket és más kellemetlen meglepetéseket.

8. Gyakori megállók

Fotó: Seat

Általános tanács, hogy a várandós hölgyek kerüljék a hosszú utakat. A megnövekedett éhségérzet és a gyakoribb mosdószünet a legtöbb leendő kismamára jellemző, ezért fontos a megfelelő számú megálló beiktatása. Ilyenkor jót tesz egy rövid séta is, hogy javuljon a vérkeringés.

9. Mikor hagyjunk fel az autóvezetéssel?

Egészséges várandósság esetén nincs meghatározott időpont. Az orvosok ajánlása alapján a hölgyeknek akkor javasolt abbahagyniuk a vezetést, amikor már kényelmetlenül érzik magukat a volán mögött. Emiatt nagyon sokan csak a legutolsó hónapban teszik meg ezt.

AMI MÉG ÉRDEKELHET