Az elhagyott kínai falu, amit visszafoglalt a természet

Egykor a halászatból, ma a turizmusból él meg a sziget.

Fotó: Shutterstock


A Kína keleti partjai előtt fekvő Shengshan szigetén található az az elnéptelenedett halászfalu, amit mára teljesen visszafoglalt a természet. A mesebeli szellemfaluvá átalakult Houtouwan növényekkel körbeszőtt épületei igazi turistamágnesnek számítanak.

Összesen 394 kisebb-nagyobb szigetecske alkotja a Jangce deltatorkolatánál, a Hangcsou-öbölben elterülő Shengsi-szigeteket, azonban csupán 18 biztosít megfelelő életfeltételeket. A legnagyobb közülük a népszerű üdülőhelynek számító Sijiao-sziget, a legérdekesebb viszont az egyik kisebb sziget, Shengshan: rajta található ugyanis az a 22 éve elhagyatott halászfalu, amely felett immár a természet uralkodik.

Houtouwant az 1950-es években alapították, és fénykorában több mint kétezer halász élt benne. A lakosság száma azonban az 1990-es években csökkeni kezdett, mivel a folyamatosan növekvő nagyipari halászattal szemben a sziget apó öblének halmennyisége kevésnek bizonyult ennyi ember megélhetéséhez. Sok más apró kínai faluhoz hasonlóan, a lakosok máshol kerestek munkalehetőséget és jobb életet – ám miközben az emberek elmentek, a házak megmaradtak.

Az azóta eltelt két évtizedben pedig a természet vette “gondozásba” az épületeket, és a mindent beborítotó növényzetnek köszönhetően Houtouwan immár egy posztapokaliptikus film komor díszlete is lehetne. Minderre az elhagyott, romos házakban enyészetnek induló háztartási kellékek és bútordarabok képe is rátesz egy lapáttal, amelyek pontosan úgy állnak, ahogy az egykori lakók hagyták őket.

Fotó: Wikimedia

A falu 2002-re teljesen elnéptelenedett, bár néhány ember azért ott marad a környéken, és Houtouwan turisztikai népszerűségéből élnek meg: idegenvezetőként dolgoznak a látogatóknak és vizet árulnak számukra. A zöldbe boruló buja szellemváros csodálatos látványára pedig nemcsak a turisták, hanem rengeteg fotós is kíváncsi.

AMI MÉG ÉRDEKELHET