A klímaválság egyelőre még nem tette tönkre a kanadaiak kedvenc tevékenységét

Egy év kihagyás után Ottawában újra megnyílt a világ legnagyobb természetes jégpályája.

Fotó: Facebook


A Rideau Canal Skateway, a világ legnagyobb természetes korcsolyapályája két év után először nyitja meg újra kapuit a korcsolyázók előtt Kanadában – közölte az Agerpres szerint az ottawai Nemzeti Fővárosi Bizottság (NCC).

A Kanada fővárosában, Ottawában több mint 50 éve megnyitott, 7,8 kilométer hosszú Rideau Canal Skateway az UNESCO Világörökség részét képezi, és a kemény kanadai telek alatt a szabadtéri korcsolyázás szerelmeseinek egyik fő célpontja. Egy évvel ezelőtt, 2023 elején története során először fordult elő, hogy a Rideau-csatorna korcsolyapályája a jéghiány miatt nem nyitotta meg kapuit a közönség előtt; a pályát kezelő és fenntartó NCC a klímakrízis miatti enyhe télre hivatkozott.

Fotó: Facebook

''Csapatunk sokat tanult a tavalyi kihívásokból, és sikerült néhány intézkedést bevezetnünk, amihez hozzájárult az évszaknak megfelelő hőmérséklet is. Ennek köszönhetően tudtunk idén megnyitni'' - mondta Tobi Nussbaum, az NCC igazgatója.

Idén a Pretoria-híd és a Bank Street közötti 1,9 kilométeres szakasz lesz nyitva a korcsolyázók előtt.

Az NCC korábban közölte, hogy a jégpálya csak akkor nyithat meg, ha a jég vastagsága legalább 30 centiméter, ehhez pedig 10-14 napra van szükség, amikor a hőmérséklet -20 Celsius-fok és -10 Celsius-fok között marad.

Fotó: Facebook

Az NCC megbízást adott egy klímaváltozási kockázatelemzésre, hogy megértsék, milyen hatással vannak ezek a jelenségek a Rideau-csatorna korcsolyapályájára. Egy mérsékelt kibocsátási forgatókönyv szerint "az NCC-nek az esetek 50%-ában 40-nél kevesebb korcsolyázó napot tartalmazó szezonokra kellene felkészülnie" - áll az értékelésben.

AMI MÉG ÉRDEKELHET