Kolozsvári Magyar Napok – több helyszín, még több program

A járvány előtti hangulatban szeretnék megtartani az idén augusztus 14–21.között a Kárpát-medence egyik legnagyobb magyar rendezvénysorozatát, a Kolozsvári Magyar Napokat.

A Kolozsvári Magyar Napok programja elképesztően változatos lesz, a régi, jól bejáratott helyszínek mellett újakat is bevonnak, a kulturális felhozatal pedig biztosan mindenkit megszólít majd. Lesz klezmer, operett és néptánc, jazz, blues és világzene, a főtéri koncerteken pedig mások mellett a Republic, Varga Miklós, a Csík Zenekar, a Bagossy Brothers Company lép fel.

A koronavírus-járvány miatti két „csökkentett üzemmódú” évet követően idén már ismét teljes gőzzel, a 2019-es csúcsidőszakot megközelítő méretében várja a Kolozsvári Magyar Napok rendezvénysorozata az érdeklődőket. Tekintettel a Farkas utcában zajló felújítási munkálatokra, a korábbi években már megszokott fesztiválutcai forgatag és vásár az arra merőleges bekötőutcákban, valamint az Apáczai Csere János Elméleti Líceum udvarán kap helyet. A Babeș—Bolyai Tudományegyetem Farkas utcai épülete előtt pedig új helyszínként jelentkezik a Könyv- és koktélterasz. Szintén újdonságként jelentkezik Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának udvarán a turisztikai vásárral egybekötött Fröccs-terasz.

Fotó: Kolozsvári Magyar Napok

A további kültéri rendezvényhelyszínek a korábbi évekhez hasonlóan várják az érdeklődőket: a Főtéren esténként két koncerten vehetnek részt a magyarnapozók, a Bánffy-udvarban működő Petőfi-színpad is izgalmas zenei élményeket kínál, a Fogoly utca ismét Borutcává változik, a rendezvénysorozat zárónapján (augusztus 21-én, vasárnap) pedig ismét a törökvágási Kolozsvári Falumúzeumba várják a KMN-Donaton Terepfutóverseny és az örömfőzés résztvevőit.

Fotó: Kolozsvári Magyar Napok

Idén 450 programpont és 60 programhelyszín közül válogathatnak a Kolozsvári Magyar Napok résztvevői. A 150 partnerszervezettel közösen összeállított programkínálatban több mint 30 koncert, 50 családos- és gyermekprogram, 100 előadás és beszélgetés, valamint 30 képzőművészeti kiállítás is helyet kapott. A főtéri nagyszínpad ismét változatos zenei programok helyszíne lesz. Kedden (augusztus 16-án) a 24. Szent István-napi Néptánctalálkozó művészei veszik birtokba a Főteret, a Magyar Napokkal egyidőben megszervezésre kerülő rendezvénysorozat idei kiadása pedig a 45 éves erdélyi magyar táncházmozgalom megünneplése köré szerveződik.

Fotó: Kolozsvári Magyar Napok

Szerdán (augusztus 17-én) immár a könnyűzenéjé lesz a főszerep, amikor Varga Miklós és a Band lép színpadra, őket követően pedig a Republic zenekar ad koncertet. Csütörtökön (augusztus 18-án) a Budapest Klezmer Band és a Csík zenekar lép fel, utóbbihoz pedig meghívottként Presser Gábor és Karácsony János csatlakozik, hogy Erdélyben először Kolozsváron mutassák be A dal a miénk elnevezésű Csík zenekar-albumot, amely LGT-dalok feldolgozásait kínálja. Pénteken (augusztus 19-én) először a Loose Neckties Society elnevezésű kolozsvári színészzenekar ad koncertet, őket pedig a budapesti Vígszínház fiúzenekara, A Grund követi – Dés László Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zeneszerzővel kiegészülve.

Augusztus 20-án a Pokolgép, őket követően pedig a Bagossy Brothers Company ad koncertet.

Fotó: Kolozsvári Magyar Napok

A Kolozsvári Magyar Napok záróeseményének – augusztus 21-én 19 órától – idén is a főtéri nagyszínpad ad helyet, ahol a Budapesti Operettszínház Összetartozunk című gálaestje lesz látható, mely során a magyar operettirodalom legnépszerűbb szerzőinek örökzöldjei csendülnek fel a teátrum művészeinek – Fischl Mónika, Homonnay Zsolt, Széles Flóra, Dénes Viktor, Kiss Diána, Ninh Duc Hoang Long, Szendy Szilvi, Laki Péter és a teátrum főigazgatója, Kiss B. Attila – előadásában. Közreműködik a Budapesti Operettszínház Énekkara, Balettkara, valamint Zenekara.

Fotó: Kolozsvári Magyar Napok

A Bánffy-udvar zenei kínálatába egyre erősödik az erdélyi művészek jelenléte. Itt 17 különböző koncerttel várják a résztvevőket, a klasszikus zenei kínálat döntő része pedig a Redutban, a Szent Mihály-templomban és a piarista templomban kapott helyet. A korábban Olimpiai udvarként működő Szentegyház utca 4. szám alatti helyszín idén Ifjúsági udvarként várja a fiatalokat napközbeni programokkal és esti bulikkal, a Romkertben újra az Emese Park hagyományőrzői biztosítják a középkori vásári forgatagot és a változatos gyermekprogramokat, valamint újdonságként jelentkezik a Kolozsvári Református Kollégium udvarán működő Folkudvar is.

Idén 45 éves az erdélyi táncházmozgalom, melynek első táncháza épp a kincses városban volt.

Ennek apropóján négynapos (tematikus) programsorozattal várja közönségét a Folkudvar, ahol néptánc, népzene, népmese, népi kézművesség, gyermekfoglalkozások, ölbeli játékok, mesterség- és viseletbemutatók, ének- és táncoktatások, előadások, koncertek, kiállítások, folkkocsma-kvíz és táncházak közül válogathatnak az érdeklődők.

Fotó: Kolozsvári Magyar Napok

A teljes programkínálat www.magyarnapok.rooldalon érhető el, a rendezvény Facebook-oldalán pedig szintén minden fontos információ megtalálható. Emellett működik a KMN 365 telefonos alkalmazás, mely nemcsak eligazodni segít a magyarnapos programkavalkádban, hanem az év további részében is a felhasználók segítségére lesz a magyar vonatkozású kolozsvári kulturális események terén.

AMI MÉG ÉRDEKELHET