6 pontban Kőszegről – hangulatos városka az ország szélén

Magyarország számos történelmi kisvárosa közül Kőszeg fekszik a legnyugatabbra.

koszeg
Fotó: 123rf

Bár a település központjában középkori hangulat uralkodik, az építészeten kívül minden modern: a műemlékekben gazdag Kőszeg barátságos kisváros a magyar-osztrák határ közelében.

Fotó: 123rf

1. JURISICS TÉR

A középkori hangulatnak hála a város főterén időről időre filmforgatásokba futhatunk itt bele. A városháza épülete már a 14. században is állt, s azóta folyamatosan ezt a funkciót töltötte be.

2. HÉTFORRÁS

Kellemes és nem túl megterhelő kirándulást tehetünk Kőszegi-hegységben az 1896-ban, a millennium alkalmából épített Hétforráshoz, ráadásul, a legenda szerint, ha mind a hét forrás vizéből iszunk, teljesül egy kívánságunk is.

www.instagram.com

3. ÍROTTKŐ

A városhoz közeli népszerű kirándulóhely a maga 882 méteres magasságával a környék legmagasabb pontjának számít. Érdekessége, hogy a kilátó a határvonalon áll, egyik fele Magyarországhoz, a másik Ausztriához tartozik, a páratlan kilátás azonban közös.

4. ARANY STRUCC SZÁLLODA

Magyarország egyik legrégebbi fogadója, amely az 1700-as évek óta ugyanezen a helyen működik. Saját cukrászdájuk is van, érdemes kiülni egy süteménnyel a teraszára, ahonnan rálátunk a neogótikus Jézus Szíve-templomra, és a pestis elleni küzdelemnek emléket állító barokk szoborra is.

Fotó: 123rf

5. KŐSZEGI VÁR

Már a 9. században is vár állt itt, de igazán híressé a törökök elleni 1532-es, jelentős csata tette, ahol Jurisics Miklós védte a Magyarországot a Bécs ellen vonuló oszmánokkal szemben. 2012-ben alapos felújításon esett át, nyaranta pedig a Kőszegi Várszínház előadásai csábítják ide a látogatókat.

6. ISKOLA A HATÁRON

Az egyik legfontosabb magyar regény Ottlik Géza Iskola a határon című remekműve –és ennek a bizonyos iskolának az ihletőjét itt találjuk. A kőszegi születésű Ottlik a Kiss János utcai egykori katonaiskolába járt, a komor homlokzatú épületben ma gyógypedagógiai intézmény működik.

AMI MÉG ÉRDEKELHET