Újabb különleges látványosság az Arab-félszigeten – múzeummá alakítanak egy sótalanító üzemet

A Dzsiddai Központi Múzeum a Vörös-tenger partján várja majd a látogatókat, és megtartja az eredeti infrastruktúra nagy részét, amelyet a tengervíz ivóvízzé alakítására használtak.

Illusztráció: Heatherwick Studio

Szaúd-Arábiában javában zajlik a világ egyik legnagyobb turisztikai beruházása, de az országban további fejlesztések indulnak, hogy még vonzóbbá tegyék a látogatók számára. Ezek közé tartozik a dzsiddai tengerparton található egykori sótalanító üzem átalakítás egy különleges múzeummá és kulturális célponttá.

Illusztráció: Heatherwick Studio

A brit Heatherwick Studio nyilvánosságra hozta a leendő Dzsiddai Központi Múzeum látványterveit. Az intézmény egy hatalmas, 570 hektáros fejlesztési projekt keretében valósulna meg Szaúd-Arábia második legnagyobb városában, amely a lakóövezetek mellett kulturális, kereskedelmi és sportlétesítményeket is magába foglal majd. A múzeum egy korábbi sótalanító üzem épületeiben kap helyet, amelyek különleges fémburkolatot kapnak: ez nemcsak modern megjelenést biztosít, de hozzájárul a belső terek hőmérsékletének szinten tartásához is. A klímarendszert napelemek egészítik majd ki.

A nyüzsgő piactér mellett stúdiók és műhelyek is helyet kapnak az épületegyüttesben.

Az állandó tárlatokat az egykori turbinacsarnokban helyezik el, amelyet a londoni Battersea Erőműre emlékeztető megoldással alakít át kiállítótérré a Heatherwick Studio. Az építészeti iroda jelentős tapasztalattal rendelkezik az ilyen típusú beruházások terén, korábban egy gabonasilót múzeummá, egy széntárolót pedig bevásárlóközponttá alakítottak át.

AMI MÉG ÉRDEKELHET