Kozmikus Természet: művészeti „invázió” New Yorkban

Mintha színes földönkívüliek szállták volna meg, úgy néz ki a New York-i Botanikus Kert.

Fotó: nybg.org

Az október végéig nyitva tartó szabadtéri kiállítás keretében a japán Kuszama Jaoji monumentális installációit, festményeit és szobrait helyezték el a kert különböző részeiben – köztük olyan alkotásokat is, amelyeket a 92 éves művész most először mutat meg a nagyközönségnek.


Fotó: nybg.org

A Kozmikus Természet című tárlat látványos installációi Kuszama Jaoji művészetének sokszínűségéről árulkodnak, többek között a folyékony formákban tobzódó szoborcsoportok által, amelyek teljesen átalakítják a mintegy 100 hektáros kert hangulatát.

Fotó: nybg.org

Kuszama Jaoji

Kuszama a világ egyik legfelkapottabb kortárs művésze, alkotásai milliókat vonzanak világszerte. A New York-i Botanikus Kertben kiállított művei a természet iránti lelkesedéséről tanúskodnak, amely a családi farmon töltött gyerekkorától kezdve az egész életét meghatározta. Művészeti koncepciójára egyértelműen rányomták bélyegüket a növények és virágok színei, formái és életciklusai. Kuszama szorosan kötődik az amerikai metropoliszhoz – a város avangárd közösségének tagjaként élt itt 1958 és 1973 között. Ebben az időben tökéletesítette a pontokon és vonalakon alapuló stílusát, amelyek a későbbi, impozáns munkáinak is az alapját adták.

Fotó: nybg.org

Az 1891-ben létrehozott New York-i Botanikus Kert kiemelkedik a táj és a gyűjtemény szépsége révén: 100 hektáros területével a legnagyobb városi botanikus kert az Egyesült Államokban, amelynek 50 különleges kertjében több mint egymillió növény lelt otthonra. A járványidőszak előtt évi egymillió látogató kereste fel.

Kuszama Jaoji további new-york-i munkái:

Fotó: nybg.org


Fotó: nybg.org


Fotó: nybg.org


Fotó: nybg.org


AMI MÉG ÉRDEKELHET