Együtt vakációzna az egész család? Hasznos tippek, hogyan maradjon élmény a többgenerációs utazás!

Gyerekek, szülők és a nagyszülők – három generáció igényeit nem könnyű összehangolni egy utazás során, de nem lehetetlen! Íme néhány tipp, amivel könnyebbé lehet tenni egy többgenerációs utazást.

Fotó: Shutterstock

Néha egy pár napos közös, többgenerációs vakáció is elég a konfliktusokhoz, feszültséghez. Ugyanakkor a nagy, családi nyaralás segít a kicsiknek kialakítani a kötődést a nagyszülőkhöz és rengeteg közös élménnyel gazdagodhatunk. Ezért a legjobb, ha felkészülünk – lássuk, hogyan?

​Tervezés

Fotó: Shutterstock

Vonj be már az elején mindenkit a szervezésbe: mindenki közreműködésére szükség van ahhoz, hogy az egész család elégedett legyen a nyaraláskor. Kell egy főszervező, aki szállást foglal, levelezik, menetrendet néz, reptéri transzfert keres stb., de a többiek is kereshetnek szállásokat, kirándulási és programlehetőségeket.

Hozzatok létre egy családi csetcsoportot, hogy mindenki lássa a fejleményeket.

Így még időben kiderülhet, hogy a vidámpark a gyerekeknek remek program, de a nagyszülőknek már nem biztosan az... Fontos, hogy nem szabad túlszervezni, minden napot betáblázni. A hangsúly a közös élményeken van, a pihenésen és az együttléten. Nem kell feltétlenül minden éttermet kipróbálni, minden emlékművet megnézni. Egy napra akár szét is lehet válni, ha a család egyik része kalandparkba, a másik fele mondjuk galériába menne.

​Költségek és szállás

Fotó: Shutterstock

Muszáj a költségekről már előre beszélni, ki mekkora büdzséből utazik, milyen minőségű szállást képzel el, milyen ellátásra fizessünk be, vagy inkább főzzünk magunkra egy tágas tengerparti villában? Ugyanez vonatkozik az utazási és programköltségekre is.

A szálláskeresésben legyen szempont az is, hogy ki milyen ritmusban él.

Az idősek általában korán fekszenek és korán is kelnek, a kamaszok későn fekszenek és későn kelnek – fontos, hogy mindenkinek pihentető legyen a nyaralás. Az óceánjáró hajók és a nagy resortok például azért szuperek a többgenerációs nyaraláshoz, mert egy helyen lehetünk, de mindenki megtalálja magának a megfelelő szórakozást.

​Alkalmazkodás és kommunikáció

Fotó: Shutterstock

Hha kicsi gyerekekkel utazunk, hozzájuk kell a legjobban alkalmazkodnia az egész családnak, a szülőknek pedig valószínűleg nem ez lesz a legpihentetőbb nyaralása. Néha persze átveszik a nagyszülők is a kicsiket, de ne feltételezzük, hogy az idősebbek is csak babázni szeretnének.

Tartsuk tiszteletben a másik szokásait, napi rutinját, és igazodjunk a másikhoz.

Van, aki már 6-kor reggelizne a családban, más meg 11 előtt ki sem kel az ágyból. Ilyen esetben az a legjobb, ha mindenki egy kicsit alkalmazkodik a másikhoz, ha közös programot szervezünk.

Ha problémánk, kérésünk van, ne finomkodjunk, beszéljünk! Rengeteg sértődés és konfliktus megelőzhető a folyamatos kommunikációval. Ha valakinek túl stresszes a közös vakáció, biztosítsunk privát szférát, egy napot egyedül vagy bármit, amitől jobban érezheti magát, elvégre pihenni, kikapcsolódni indultatok.

AMI MÉG ÉRDEKELHET