Furcsa és alig ismert: Írország egyik legkülönlegesebb látványossága

Fotó: Facebook


A legtöbb utazó alighanem még sosem hallott az egyik legfucsább ír emlékműről, amely Dublintól nagyjából egy órányi útra található, Kildare megye egyik kerítések nélküli mezején, amely elsősorban Írország legjobb versenylovainak otthonaként ismert.

A Donnelly’s Hollow elnevezésű emlékmű Dublintól délnyugatra, az ország keleti felében helyezkedik el, egy 5000 hektáros mezőgazdasági terület közepén. Írország egyik legkülönösebb látványossága egy több mint két évszázaddal ezelőtti, furcsa esemény előtt tiszteleg. Az 1788-ban Dublinban született Daniel Donnelly eredetileg asztalos volt, aki a kocsmák rendszeres látogatójaként gyakran bonyolódott verekedésekbe. Egy ilyen esetnél figyelt fel rá egy helyi lovász, aki erejét látva meggyőzteFu, hogy álljon hivatásos ökölvívónak.

Fotó: Instagram

Az edzéseket követően Donnelly 1814-ben vívta első meccsét Curragh területén, amelyhez a már említett mező is tartozik. A curragh.info szerint nagyjából 20 perces küzdelemben le is győzte nagyra tartott ellenfelét, Tom Hallt, az ünneplést pedig hamarosan követte az újabb mérkőzés. A boksz ebben a korban is rendkívül népszerű sportnak számított a szigetországban, és a jelenleg Donnelly’s Hollow néven ismert terület tökéletes „arénának” bizonyult.

Fotó: Instagram

Itt zajlott Donnelly következő, 11 menetes meccse is, a brit bajnok George Cooper ellen, a korabeli szájhagyomány szerint több mint 30 ezer szurkoló előtt. Habár a küzdelem sokáig kiegyensúlyozott volt, a végére Donelly egyértelmű fölénybe került és ki is ütötte ellenfelét. Ahogy a sportban lenni szokott, sikerét egész Írország magának tulajdonította, a brit uralommal szembeni ellenállást jelképező szimbólumnak tekintve a győzelmet. Az ökölvívónak állított emlékmű környékének másik furcsasága a mögötte futó lábnyom-sorozat, amely egy közeli dombtetőre vezet: a helyi legendák szerint ezek 1815 óta megvannak. „Donnelly óriási lábnyomai” immár egy különleges látványosságot jelentenek, a turisták pedig tradicionálisan végigjárják a bokszoló útvonalát.

AMI MÉG ÉRDEKELHET