Különleges hotel a könyvek szerelmeseinek

A sanghaji Tao+C építészeti iroda tervezte meg a Capsule könyvtár-hotelt: a Kína keleti részén található különleges szállóhely több díjat is begyűjtött.

Fotó: Tao + C


A Csöcsiang (Zhejiang) tartomány sűrű erdeiben megbúvó Kinglongvu (Qinglongwu) sokáig egyszerű falunak számított, mára mégis nemzetközi ismertségnek örvend. Egy befektető ugyanis megvásárolta a helyi vezető korábbi lakhelyét, majd felkérte a sanghaji Tao+C építészeti irodát, hogy a fából, vályogból és agyagból épített házat alakítsa át egy könyvtár egy könyvesbolt és egy hostel különleges ötvözetévé. A Hotel Capsule névre keresztelt hibrid építmény bambuszból készült, masszív polcain közel 30 ezer kötet sorakozik, míg mögöttük 20 aprócska kapszulaszoba rejtőzködik.

Fotó: Tao + C

Az egységes méretű modulok egyes polcok elmozdításával közelíthetők meg, így nagyon is intim szálláslehetőséget nyújtanak egy személy számára. A belső magasság mindössze 1,34 méter, de mindezt kényelmes matrac, belső világítás és néhány polc kárpótolja. A nagyobb poggyászokat viszont a kapszulákon kívüli szekrényekben lehet tárolni. A kapszulák közül 10 a hölgyeknek, 10 pedig a férfi vendégeknek van fenntartva, mindkét részleg egy-egy közös mosdóval rendelkezik.

Fotó: Tao + C

Az épület nem is állhatna távolabb a poros és sötét könyvtárakról szóló sztereotípiától – a Capsule hotelt bővítése során üvegfalakat is használtak, emellett a néhol 7 méteres belső magasság és a modern fényforrások is hozzájárulnak szellős és világos hangulathoz. A polcrendszerek között apró sétányokat, pihenőhelyeket, olvasószobákat alakítottak ki.

A különleges hotel még nem rendelkezik saját honlappal – a tulajdonos nem számított ekkora figyelemre, így csak most kezdett neki az online foglalási rendszer kialakításához.

Fotó: Tao + C

AMI MÉG ÉRDEKELHET