Látványos szálláshely Norvégiában: öt kabin a sziklák szélén

Érdekes épületek, érdekes helyeken – ez a norvégiai Holon Arkitektur építészcég védjegye.


Hrafna-Flóki Vilgerðarson a 9. században Sveióból indulva érte el a mai Izlandot, amelynek ő adta ezt a nevet, miután letelepedett a szigeten. A norvég tengerparton fekvő kis községben, Sveióban, immár öt különleges ház is megemlékezik a híres viking hajósról – a kabinokat Hrafna-Flóki Vilgerðarson családtagjairól nevezték el.

Fotó: Instagram

Az öt faház jelentőségét azonban nem ez adja, hiszen korántsem hétköznapi szálláshelyekről van szó. A bergeni székhelyű Holon Arkiterktur által tervezett, Flokehyttenének elnevezett, nagyjából háromszög alakú kabinok teljes kiáltást nyújtanak a tengerre. A Ryvarden világítótorony mellett elhelyezett mini házak szerkezete és anyagválasztása is ellenállóvá teszi őket a szélsőséges időjárásnak. A formájuk is funkcionális, mivel a viharos szél így árthat a legkevésbé az építményeknek.

A Haugesund Turisztikai Egyesület (a kabinok a várostól mintegy félórás autóútra találhatók) megrendelt szálláshelyek beleolvadnak a környezetbe és megépítésükkel nem változtatják meg a természetes közeget, azaz nem kellett rombolni, belevájni a sziklákba. Az apró kabinokban van felszerelt konyha, kandallós nappali és mosdó is található.

Így néznek ki a viking kabinok:

Illusztráció: Holon Arkitektur


AMI MÉG ÉRDEKELHET