La Copenhaga pe timpul Crăciunului – partea I

Un periplu în Copenhaga înseamnă: calendar advent, bere la halbă, gusturi, miresme, călătorii pe biciclete și impresii minunate, dincolo de hygge.

Foto: Shutterstock

Nu există nicio grabă în Copenhaga în timpul Adventului... Motivul este faptul că într-unul dintre marile târguri de Crăciun din capitala daneză, mai devreme sau mai târziu, toată lumea va găsi ceea ce caută.

Foto: Shutterstock

Parcul Tivoli

În forfota meșteșugărească a Academiei de Arte Kongelige, în vecinătatea Nyhavn, răspunzător de norii parfumați cu ciocolată, este teoretic imposibil să te întorci acasă cu mâinile goale din fabuloasele târguri Hans Christian Andersen, Kongens Nytorv, Tivoli sau Kødbyen. Dacă vă permiteți să cheltuiți mult pentru toate acestea, vă recomandăm să vă îndreptați spre Kronprinsensgade, care este practic strada locală a modei și este îmbrăcată cu atât de multă lumină festivă în timpul Adventului, încât vă puteți întreba pentru un moment: oare în ce perioadă a zilei vă aflați? Nu este de mirare că locuitorii orașului fac orice pentru a avea lumină, pentru că la sfârșit de an nu beneficiază prea mult de ea în forma sa naturală. Cu toate acestea, Adventul este cu atât mai inspirat: luminile de Crăciun sunt perfecte pentru străzile înguste, pietruite și clădirile minunate și colorate. Iar dacă vine și o zăpadă care să acopere orașul, este greu să ne imaginăm o atmosferă mai idilică! În plus, vă puteți plimba și prin Jægersborggade plină de cafenele, restaurante, galerii, magazine artizanale și pe cea mai veche stradă din Copenhaga, Magstræde.

Pe două roți

Foto: Unsplash


Cum să vă deplasați prin oraș? Ei bine, dacă nu ninge abundent în timpul evadării la Copenhaga de Advent, dacă faceți față vântului și vreți să vă cufundați în viața daneză de zi cu zi, atunci mergeți cu bicicleta închiriată. În urmă cu câțiva ani, Copenhaga s-a situat pe primul loc în clasamentul mondial al orașelor care au facilități pentru biciclete; jumătate din deplasările la serviciu sau la școală sunt făcute pe două roți, sunt de șase ori mai multe biciclete decât mașini, zăpada este curățată pe benzile de biciclete mai devreme decât din fața mașinilor, așa că mersul pe bicicletă face parte din cultura de aici. Bicicletele urbane au un design aparte, pot fi colorate sau mai uzate, dar în niciun caz sportive. De exemplu, mountain bike-uri întâlnim mai rar. Există, în schimb, un „șarpe”, mai exact Cykelslangen, un fel de pistă pentru biciclete „la mare altitudine” care se desfășoară pe 220 metri lungime la 7 metri deasupra apei, șerpuind printre clădirile uimitoare din port. Desigur, bunul obicei „totul pe bicicletă” nu se estompează nici de sărbători, așa că ne putem molipsi rapid cu ceva curaj pentru ciclism de la localnicii care circulă pe pistele de biciclete, și de multe ori cară pe biciclete brazii de Crăciun. Și dacă tot vorbim despre transport: deși nu este un mijloc clasic de transport în comun, pe 13 decembrie, de ziua Sfintei Lucia, o sumedenie de caiace decorate cu ghirlande de luminițe de Crăciun acoperă canalele. Dacă puteți, merită să vă planificați călătoria în preajma acestei atracții autentice.

Foto: Getty Images

Cykelslangen

Dacă nu alegeți ciclismul, croazierele de wellness CopenHot cu saună oferă condiții și perspective speciale - dar la un preț piperat. Sau există mereu posibilitatea unei plimbări, fiind o decizie foarte bună, dar puteți opta și pentru transportul public. Cu cardul Copenhaga în buzunar, nu trebuie să vă faceți griji cu privire la limitările zonale, mai mult, servește și ca intrare la peste 80 de muzee și atracții, asigurând reduceri la multe restaurante, cafenele și programe de vizitare a obiectivelor turistice. Cea mai populară versiune de 72 de ore costă 760 de coroane daneze (aproximativ 500 de lei) - întrebarea este dacă vrem sau o putem folosi la adevăratul său potențial?

Filosofie contemporană

Foto: Shutterstock

Există în Copenhaga niște cartiere asemănătoare și totuși profund diferite. Unul este hipster-ish (Vesterbro), altul plin de familii (Norrebro), un al treilea hippie (Christiania), un al patrulea este dominat de magazine de antichități și modă (Bredgade), un al cincilea este port și așa mai departe.

Pe de altă parte, există ceva care face legătura între districte și care este marca contemporană a Danemarcei dincolo de capitală: hygge. De la șosetele de lână tricotate de bunica daneză nepoatei până la o ciocolată fierbinte sorbită cu ochii închiși într-o cafenea mică. Atunci când aprinzi lumânări acasă și până la intrarea gratuită la muzeele publice, ori timpul petrecut cu prietenii poate fi orice lucru hygge, adică intim și confortabil - pentru că asta înseamnă termenul. Hygge este de fapt răspunsul social al țării la propriile sale probleme, un remediu pentru probleme care nici măcar nu pot fi influențate (de exemplu, vremea cu vânt).

Și funcționează!

Ceea ce se presupune că joacă un rol în această atitudine este că startul perioadei de Crăciun începe pe 1 noiembrie, iar orașul va fi împânzit de târguri și programe minunate. Atracția numărul unu a țării, al doilea cel mai vechi parc de distracții din lume, Tivoli, este aproape în întregime acoperit de zăpadă artificială și decorat cu ghirlande ce luminează copacii și clădirile. Aici petrecerea ține pe tot parcursul zilelor, peste tot dai peste elfi și Moși Crăciuni, în timp ce bei vin fiert de tip scandinav cu stafide și migdale, adică gløggo, alături de æbleskivert (gogoașă cu gem de căpșune). Pentru acestea din urmă, merită să vizitați Castelul Rosenborg (fosta reședință regală, unde se păstrează bijuteriile coroanei), iar dacă vă plac reședințele regale, imensa piață de Crăciun din vechile săli ale Castelului Kronborg este, de asemenea, recomandată. Pentru tineri și copii, ansamblul de palate Christiansborg Slot poate fi o destinație de poveste. Găzduiește parlamentul țării dar este și o sală de teatru pentru copii.

Costisitor

Foto: Unsplash

Diferitele clasamente mondiale (Mercer, The Economist, Forbes) clasifică univoc capitala daneză în primele 20 ale elitei superioare a orașelor. Deci a fi locuitor în Copenhaga este un lucru bun și plin de satisfacții în multe privințe, dar ca turist este o distracție costisitoare. Nu este o coincidență faptul că bloggerii americani de călătorii adoră să ofere sfaturi utile în articole lungi despre cum să petreceți o zi cool în oraș cu doar 70-120 USD (cu cazare minimalistă), ceea ce reprezintă un preț scăzut în conceptul american.

Checklist

Foto: Unsplash

Evident, și Copenhaga are atracții „obligatorii”, fără să ținem cont de anotimpul în care ne aflăm. Iată câteva:

  • Parcul Tivoli;
  • Palatul Amalienborg (reședința de iarnă a familiei regale);
  • Kongelige Opera (Opera regală construită din donații);
  • Kongens Nytorv (cea mai mare piață din oraș, ce găzduiește târgul de Crăciun în Advent);
  • Nyhavn (contrar denumirii sale – portul nou – este portul vechi, cu case colorate, iar la nr. 67 a locuit scriitorul Hans Christian Andersen);
  • Designmuseet (designul danez este asemănător cu New Nordic Cuisine în materie de gastronomie – muzeul se redeschide după renovare în iunie 2022);
  • Statuia Micii Sirene (în portul din Copenhaga).
AMI MÉG ÉRDEKELHET