Finnország sarkköri része minden évszakban csodálatos

Lappföldet nem csupán a Mikulás miatt érdemes felkeresni!

Fotó: Unsplash


Elsősorban decemberben vonz rengeteg látogatót Finnország északi része, akik leginkább a Mikulást szeretnék felkeresni. Ám Lappföld hóborította tájain nem csak a Mikulásfalu az egyetlen látványosság.

​MIKULÁSVONATTAL A MIKULÁSFALUBA

Fotó: VR Group

Lappföld központja és legnagyobb városa, a 63 ezer lakosú Rovaniemi legnépszerűbb téli finn úticél, hiszen alig néhány kilométerre tőle fekszik Mikulásfalu, vagyis Santa Claus Village. Ezt akár közvetlenül Helsinkitől is elérhetjük, a Santa Claus Express kétszintes, éjszakai vonatával, a mintegy nyolc és fél órás útra 60 és 80 euró közötti áron kaphatóak a jegyek.

SPORT ÉS SZAUNA

Ha elkerülnénk a tömeget, akkor válasszuk inkább valamelyik neves síközpontot, például Levit vagy Ylläst, ahol a világhírű finn sízők által is rendszeresen használt lejtőkön és sífutó-útvonalakon csatolhatjuk fel léceinket. Az erőfeszítés után pedig a Ylläs hegyvonulatainál épült szauna-gondolában lazíthatunk. A külsőre egy sífelvonó képét mutató rendszer kabinjaiban azonban szaunákat alakítottak ki.

​SARKI FÉNY ÉS ÉJFÉLI NAP

Fotó: Unsplash

Az északi sarkkör vidékén két látványos égi jelensége közül a sarki fényeket augusztus és április között, az éjféli Napot viszont a nyári hónapokban csodálhatjuk meg. A magas földrajzi szélességeken ugyanis májustól augusztusig nem vagy alig megy le a Nap.

A SZÁMI KULTÚRA FELFEDEZÉSE

VR-Group


Lappföld nyugati részén fekvő a Pallas-Yllästunturi Nemzeti Parkban számos hagyományos lapp falu található, fakunyhókban kínált szálláshelyekkel. Nemcsak télen, hanem nyáron is, csodálatos gyalog- vagy biciklitúrákon, de akár – szervezett túrák keretében – SUP-pon vagy kenuban evezve a folyókon is fel lehet fedezni a vidéket. Ősszel akár vadászni is lehet, a téli program-lehetőségek száma pedig szinte végtelen, kutya- és rénszarvas-szánozástól kezdve a jéghorgászatig.

AMI MÉG ÉRDEKELHET