Nézd meg te is az év leglátványosabb közeli felvételeit!

Több mint kilencezer felvétel közül választották ki a Close-Up Photographer of the Year versengés díjazottjait.

Fotó: Alex Pansier

Bár a téma nem túl barátságos, a fotó maga méltán lett díjazott: Az év közeli fotósa versengés (Close-Up Photographer of the Year) fődíját 2022-ben akanadai Samantha Stevens érdemelte ki azzal felvételével, amely két, csapdába esett fiatal szalamandrát mutat, amelyeket lassan emészt meg egy húsevő növény.

Fotó: Samantha Stevens

A fődíjas felvétel


A bámulatos fotó újabb jó példa arra, hogy miért is vált csupán négy év alatt az egyik legfontosabb természetfotós-megmérettetésé az Angliában alapított versengés.

A makró és mikró fotográfia remekeit egybegyűjtő díjra 11 különböző kategóriában lehet nevezni. Mivel a szervezők nem adtak pontos definíciót arra, mit értenek „közeli” felvételen, a pályamunkák igen változatosak, az extrém, mikroszkopikus felvételektől az olyan fotókig, amelyek egy tágabb környezetben érik tetten az apró állatokat.

Fotó: Andy Sands

Az idén végül 54 országból több mint kilencezer felvétel érkezett be.

Az idei versengés pályamunkái közül több kategóriagyőztes is kiemelkedik. Az egyik egy homoki vipera szürreális nyomait mutatja a sivatagban, a másik apró békákat örökít meg egy nagyobb emlős lábnyomában, de találunk elképesztő gombákat és víz alatti fotókat is.

A 2023-as versengésre márciusban nyílik a nevezés.

Válogatás a díjazott fotókból

Fotó: Uday Hegde


Fotó: Kate Jonker


Fotó: Jeremy Lintott


Fotó: Mike Curry


Fotó: Wim Vooijs


Fotó: Viktor Lyagushkin


Fotó: Jay Birmingham


Fotó: Juan Ahumada


Fotó: Anirban Dutta


Fotó: Nathan Benstead


Fotó: Kai Rosler


AMI MÉG ÉRDEKELHET