Nem tériszonyosoknak való – 5 extravagáns felvonó a nagyvilágból

Bár alapvetően a felvonók a közlekedés megsegítését szolgálják, van közülük olyan, amely többet nyújt az eredeti funkciójánál.

Fotó: Shutterstock

Búvárgondola a Balti-tengerből, városi felvonó Brazíliából és Portugáliából, alpesi lift Svájcból, valamint egy elképesztő létesítmény Kínából - íme öt különleges építmény, amely egyszerre dicséri a mérnököket és a formatervezőket is.

Tauchgondeln – Balti-tenger, Németország

Fotó: Pixabay

A Balti-tenger partjánál elhelyezkedő Tauchgondeln egy kisebb, de annál inkább érdekesebb liftnek mondható. A más néven „búvárgondolaként” ismert, kapszulákból álló felvonóval leereszkedhetünk a tenger mélyébe – bár a Balti-tenger vize gyakran zavaros, így a látási viszonyok esetenként korlátozottak. A türkizkék színű, legfeljebb 30 utas befogadására alkalmas retro, viktoriánus stílusú kapszulák a 2006 után nyíltak meg.

Lacerda felvonó – Salvador, Brazília

Fotó: Getty Images

A Brazília nyugati részén fekvő Bahia államban található Salvador kikötővárosa, melyet többek között az ország első liftje, az 1873-ban épült Lacerda tesz különlegessé. A 72 méter magas felvonó az alsóváros kereskedelmi központját köti össze a történelmi felsővárossal. Az eredetileg hidraulikus felvonót 1906-ban elektromossá alakították át, majd végül 1930-ban, egy esztétikai módosítás során kapta a jellegzetes art deco jegyeket viselő külsejét. A sziklák oldalába épített Lacerdáról fantasztikus kilátás nyílik a városra.

HAMMETSCHWAND FELVONÓ – BÜRGENSTOCK, SVÁJC

Fotó: Wikimedia

A svájci Alpokban található Hammetschwand felvonó a világ talán egyik legelképesztőbb liftje. Használatával 125 méteres, felfelé irányuló utat spórolhatunk meg magunknak, a felvonót egyszerre maximum 12 fő tudja használni. Európa legmagasabb kültéri liftjének számító Hammetschwandot 1905-ben tervezték, azóta kétszer is felújították. A tetejére felérve nem csupán a völgyre nézhetnek ki a látogatók, de a Vierwaldstätti tavat is megcsodálhatják.

Santa Justa felvonó – Lisszabon, Portugália

Fotó: Getty Images

Lisszabon szívében található jellegzetes felvonó a város ipari múltja előtt tiszteleg. A vasból készült, neogótikus stílusú lift mintegy 45 méteres magasságba viheti fel a látogatókat – legalábbis maximum 29 főt. Az építmény külsejét sárgarézből készült, vasdíszekkel borított, faburkolatos kabinok egészen a kilátóig nyújtóznak, ahova felérve az utasok szemei elé lélegzetelállító panoráma tárul.

Bailong felvonó – Hunan tartomány, Kína

Fotó: Getty Images

Kína közepén, Csangsa városától északnyugatra, az UNESCO világörökségi listán szereplő Wulingyuan tájképi területen fekszik a monumentális Bailong felvonó. A Zhangjiajie hegyek oldalába épített lift a világ legmagasabb kültéri felvonójának számít, így nem is csoda, hogy több filmben – köztük James Cameron Avatárjában – is szerepelt már. A 326 méter hosszú, acélból és üvegből készült felvonó 2002 óta működik.

AMI MÉG ÉRDEKELHET