Magyarok is vannak egy rangos természetfotós verseny díjazottjai között – nézd meg a lenyűgöző felvételeket!

Több mint 8000 képet küldtek be idén a rangos TTL Év természetfotósa versenyre, Máté Bence az éjszakai felvételek kategóriájában lett első.

Medve a tóparton
Fotó: Julie Grohs

Megnevezték a rangos TTL Év természetfotósa 2023 díj nyerteseit, a fődíjat egy olyan fotósorozat kapta, amely a jégtakaró riasztóan gyors olvadását mutatja be.

Fotó: Thomas Vijayan / Nature TTL

A nyertes kompozíció

A kanadai Thomas Vijayan fotós felvételén paradox módon egy gyönyörű vízesés látható, amelyet azonban globális felmelegedés hozott létre a sarki jégtakarón. Vijayan lenyűgöző, 36 egymást követő képből álló panorámakompozíciója nem hagy kétséget az klímaválság valóságáról és annak hatásáról a tengerszint emelkedésére.

Foztó: Máté Bence,

A fotósok 8 különböző kategóriában versenyeztek: Állatok viselkedése, Fotós csapdák, Tájképek, Apró világ, Éjszakai égbolt, Víz alatt, Városi vadvilág és Vad portrék. Máté Bence, a többszörösen díjazott, világhírű magyarországi természetfotós az Éjszakai égbolt kategóriában lett az első egy vaddisznóról készült felvétellel. A fotó érdekessége, hogy a háttérben, az égbolton tökéletesen kirajzolódik a Tejút.

Fotó: Őrsi Ákos

A TTL Fiatal Év természetfotósa 2023 díját a 16 éven aluli pályázók közül választották ki. A győztes a brit Lucy Monckton lett, aki méhek százaival dacolva fotózta a nyertes alkotását, amely a méhek áttelepítésének folyamatát mutatja be. A második helyen a magyarországi Őrsi Ákos végzett, aki egy távoli domb tetején figyelő őzeket örökített meg. A következő versenyre 2024 januárjában lehet majd nevezni.

Válogatás díjazott fotók közül

Fotó: Lucy Monckton


Fotó: Simon Jenkins


Fotó: Robert Gloeckner


Fotó: Paul Lennart Schmid


Fotó: Simon Biddie


Fotó: Jane Hope


Fotó: Josselin Cornou


Fotó: Andy Schmid


Fotó: Rowan Dear


Fotó: Florian Ledoux


Fotó: Yicai Chang


Fotó: Florian Smit


Fotó: Fernando Constantino Martínez Belmar


Fotó: Igor Mikula


Fotó: Talia Greis


Fotó: Mike Korostelev


AMI MÉG ÉRDEKELHET