Vadonatúj, látványos Munch-múzeum nyílik Oslóban

Elkészült az Edvard Munch norvég festő művészetének szentelt, 13 emeletes, új múzeum, amelynek épülete új viszonyítási pontnak számít az oslói kikötő panorámájában.

Fotó: MUNCH

Az egyszerűen csak MUNCH névre keresztelt épület a leginkább A sikoly című festményéről ismert művész munkáiból összeállított legnagyobb gyűjteménynek ad otthont. A MUNCH kiemelkedő helyet foglal el az Oslofjord partján, a Bjørvika városrészben, közel Oslo másik emblematikus modern épületéhez, az Operaházhoz.

Fotó: MUNCH

Az Edvard Munch (1863–1944) experesszionista festő életművének szentelt MUNCH megnyitását 2021 október 22-re tervezik. Itt állítják majd ki A Sikoly két verziójának egyikét, amelyet Munch 1893-ban festett, valamint a kompozíció egyik pasztell változatát, amelyet egy naplemente ihletett Munch egy közeli dombon tett sétája során, amelyről az Oslofjordra nyílt kilátás.

Az 57 méter magas, 13 emeletes épületben több mint 26 ezer négyzetméternyi kiállítóteret alakítottak ki, így mintegy ötször nagyobb a Tøyen városrészben található eredeti Munch Múzeumnál. Az épület szögletes formája a közeli Operaház és a város történelmi központja felé hajlik, a tervezők szerint a látványos építészeti megoldás egy üdvözlő gesztus, amely a nap bármely részében beinvitálja a látogatókat. Az épület felső részén kilátóhíd kapott helyet.

Fotó: MUNCH

A galéria tereit úgy tervezték, hogy különböző léptékben jeleníthessék meg a műalkotásokat. A 11 kiállító-teremben bensőséges helyiségek találhatók a kisebb művek bemutatására, míg a hatalmas képek, mint a 11,5 méter széles Alma Mater falfestmény, a hét méter magas mennyezetű központi galériában lesz látható. A Munch munkásságának szentelt átfogó kiállítások mellett a múzeum a város történetét is bemutatja és a tervek szerint olyan norvég és külföldi művészek időszakos kiállításait is vendégül látja majd, akiket befolyásolt Munch munkássága.

AMI MÉG ÉRDEKELHET