Látványos szafari, másképp – támogasd a helyi természetvédőket!

Arra adunk tippeket, hogyan válassz afrikai szafariprogramot, hogy azzal a helyieket, a rezervátumokat és a vadon élő állatokat is támogasd.

Fotó: Unsplash

Készen állsz rá, hogy nyitott terepjáróval járd az afrikai szavannát, nomád módon aludj a szabad ég alatt, a naplementét és a napfelkeltét is a vadállatok közelében töltsd? Ha igen a válasz, akkor az alábbi összeállításunkban olyan szafarikat mutatunk, amelyek pozitív hatással vannak a fontos vadvilággal rendelkező területekre, természetvédelmi projektekre és helyi közösségekre.

Nyugat-Tanzánia

Fotó: Unsplash

Mit szólnál egy olyan kevésbé ismert szafariprogramhoz, mint a Mahale-hegységben található, egyedülálló csimpánztúra? Az odaút alatt persze láthatsz más vadon élő állatokat is, de a cél az, hogy megnézd a csimpánzokat természetes közegükben. Ha útra kelnél, a Nomad Tanzania szervezetet keresd, és náluk foglalj szállást is, mivel így a The Nature Conservancy és a Katumbi Clinic & School szervezetet támogatod.

Zimbabwe

Fotó: Unsplash

Nem is gondolnád, mennyi látnivaló található ebben az országban: bejárhatod a Hwange Nemzeti Parkot, a Kariba-tavat és a Matusadona Nemzeti Parkot, a Mana Poolst és a Victoria-vízesést. Hogy nyugodtan utazhass, válassz megbízható szervezőirodát, amely mindent előre, napról napra megtervez. Igaz, így valószínűleg borsosabb lesz a kirándulás ára, viszont gondolj arra, hogy nagyon szegény országba érkezel, ahol a turizmusból befolyó összegből próbálják helyreállítani az orvvadászattal és az erdőirtásokkal okozott kárt. A Wayfair Travel oldalán megtalálod a részleteket.

Uganda

Fotó: Facebook

Az ugandai nomád törzsek táboraiban lehetőség van faházakban megszállni, ahol persze éjjel-nappal lesheted a vadállatokat is. A Reteti Elephant Sanctuary elefántmenhely és a Namunyak Conservancy igazán izgalmas úti cél lehet, és az utazás során öt helyi törzset is megismerhetsz, a bevétel pedig a szervezetet és az őslakosokat illeti.

Kenya és a Seychelles-szigetek

Fotó: 123RF

Seychelles-szigetek

Tökéletes kombináció egy ötnapos kenyai szafari és utána egy hét pihenés a Seychelles-szigeteken. Fedezd fel Kenya híres nemzeti parkjait, amelyek teljes egészében a turizmusból befolyt összegből épültek és abból is üzemelnek! A Seychelles-szigetek szintén természetvédelmi terület, az UNESCO világörökség része: az Island Conservation Centre oldalán tájékozódhatsz arról, hol érdemes megszállni, merre indulj, ha vadon élő állatokra vagy kíváncsi. A szállásból befolyó összeget a környezetvédelmi szervezet kapja meg.

Botswana

Fotó: Unsplash

Szánj két hetet Botswanára, és cserébe kivételes szafaritáborokat, hihetetlen vadvilági találkozásokat és a hatalmas Victoria-vízesést kapod. Botswanában tényleg luxuskörülmények között élvezheted a vadont, hiszen több prémiumszálloda közül is választhatsz. Mivel az ország szárazföldjének csaknem egyötöde különleges vadrezervátum – ez kivételesen nagy arány –, és ezeknek a vad területeknek a megőrzése teljesen a turizmustól függ, ha ott nyaralsz, azzal a fennmaradásukat biztosíthatod.

AMI MÉG ÉRDEKELHET