Különleges színű és formájú tengerpartok a Föld minden tájáról

Nem csak fehér homokos strandok léteznek.

Fotó: Shutterstock


A tengerpart homokját szinte mindenki fehérnek vagy sárgásnak képzeli, azonban olyan strandok is léteznek a Földön, amelyek látványos, a megszokottól eltérő színekkel csábítják a turistákat.

MOERAKI BOULDERS BEACH (ÚJ-ZÉLAND)

Fotó: Shutterstock

Az Otago régióban, Új-Zéland déli szigetének keleti partján húzódó strandot mintha sárkányok formálták volna. A Koekohe tengerpart több tonnás, két méteres magasságot is elérő szabályos sziklagömbjei a tudósok szerint 65 millió éve, karbonátok héjas kristályosodásával keletkeztek, a maori legenda viszont egy ezer éve történt hajótörésből származó edényeknek tartja a népszerű turistalátványosságot.

Gyémánt-part (IZLAND)

Fotó: Shutterstock

Izland számtalan természeti csodája közül is kiemelkedik a Jökulsárlón-tó környékén elterülő, kisebb-nagyobb jégsziklákkal teletűzdelt fekete homokos partszakasz. A vulkanikus eredetű talaj pontosan úgy fest, mintha gyémántokkal volna teleszórva, és a fekete homokkal alkotott kontraszt még tovább fokozza a látványt.

ÜVEGSTRAND (EGYESÜLT ÁLLAMOK)

Fotó: Shutterstock

A kaliforniai Fort Bragg településen található egy partszakasz, amelyet teljes egészében színes üvegkavicsok borítanak. A strand 1967-ig helyi szemétlerakóként működött, megtisztítása csak ennek felszámolását követően kezdődött el – és miközben a hulladék javát elszállították, az ott maradt üvegeket a tenger hullámainak kitartó munkája idővel üvegkaviccsá formálta. Emiatt nem ajánlott mezítláb kimenni a partra, amelyen a mai napig rejtőznek éles üvegdarabok.

PAPAKŌLEA STRAND (HAWAII)

A csendes-óceáni szigetcsoport legnagyobbikán, a névadó Hawaiin a megszokott fehér homokos strandok mellett egy zöldes part is található. A jelenség világszerte roppant ritka, alig négy ilyen partszakasz létezik, amelyek színét a környező vulkánokból származó olivin ásvány adja. Ennek kristályai viszonylag nagy tömegűek, így miközben a tenger elsodorja a közönséges homokot, a zöldes ott marad a parton.

VAADHO ISLAND BEACH (MALDÍV-SZIGETEK)

Az India déli csücskétól 740 kilométerre található Vaadho varázslatos, kékes-zöldes színekben vibráló strandjával csábítja a turistákat. A biolumineszcens, vagyis világító partokat olyan hullámok által partra mosott tengeri élőlények (medúzák, planktonok, stb.) hozzák létre, amelyek szervezetében fénnyel járó vegyi folyamatok mennek végbe.

AMI MÉG ÉRDEKELHET