Látványos természet, látványos képeken – világhírű fotósok a környezetvédelemért

Száz neves természetfotós adta át felvételeit a Vital Impacts szervezet kezdeményezésére – az exkluzív nyomatokat értékesítik, a befolyt összegből pedig természetvédő szervezeteket támogatnak majd.

Fotó: Hannah Le Leu

A legutolsó hím északi szélesszájú orrszarvú végső pillanatai, egy 66 éves elefánt az óceánban úszva, a világhírű primatológus, Jane Goodall csimpánzok után kutatva Tanzániánban, a hatvanas évek elején –mind-mind olyan erőteljes pillanatok, amelyeket látványos fotók őriztek meg az utókornak. A felvételeket neves fotósok adományozták nemes célra: természetvédelmi projektek számára gyűjtenek pénzt.

Fotó: Jody MacDonald

Rajan, az úszó Elefánt. Rajan, a 66 éves ázsiai elefánt az Indiai-óceánban.

A Vital Impacts civil szervezet 100 természetfotós több száz látványos munkáit árusítja ki év végéig egy online árverés keretében. Olyan neves fényképészek felvételeit, mint – többek között – Paul Nicklen, Jimmy Chin, Chris Burkard, Nick Brandt, Beth Moon, Stephen Wilkes vagy éppen maga Jane Goodall. A szervezet a helyi közösségek bevonásával megvalósuló ökológiai projekteket támogat, és a befolyt összegből is ilyen programokat finanszíroznak majd.

„Mindegyik fotó mögött mély történet húzódik – mondta a CNN-nek Ami Vitale többszörösen díjazott fotós, a szervezet társalapítója. – Kemény munka volt a válogatás, hiszen az volt a célom, hogy minél átfogóbb képet nyújtsunk a Föld elképesztő diverzitásáról. A legfőbb közös pont, hogy mindegyik fotóból átüt a természet iránti mély elköteleződés.”

Minden nyomat után egy fa

Fotó: Jane Goodall

Jane Goodall saját maga készítette a portréját, amelyen egy látcső mögött látható Tanzániában, valószínűleg 1962-ben – egy fára erősítette a fényképezőgépet, így született az emblematikus fotó. A felvétel értékesítéséből származó teljes összeget a Goodall által alapított, a fiatalok természetvédelmi képzésével foglalkozó Roots & Shoots program számára utalják át.

A Vital Impacts mindent megtett, hogy karbonsemlegessé tegye a fényképek aukcióját, így minden elkészült nyomat után elültetnek egy fát. A befolyó összeg 60%-át négy természetvédelmi szervezet – Big Life Alapítvány,Great Plains Alapítvány, Jane Goodall Intézet és SeaLegacy – számára utalják át, a fennmaradó 40% pedig visszakerül a fotósokhoz, hogy abból is folytassák a munkájukat.

Vigyázzunk a bolygónkra!

Fotó: Ami Vitale

Viszlát Sudan. Az utolsó hím északi szélesszájú orrszarvú.

A Viszlát Sudan című fénykép 2018 márciusában készült, és a legutolsó hím északi szélesszájú orrszarvú, Sudan végső pillanatait örökíti meg, ahogy kihunyja a lelkét gondozója, Joseph Wachira karjaiban, a kenyai Ol Pejeta Rezervátumban. A fajból így már csak két nőstény maradt fenn.

„Nagyon szomorú, de nagyon fontos történet, hiszen a különböző fajok kihalását nézve, mintha a saját magunk lassú pusztulását is szemlélnénk – mondta Ami Vitale. – Mindez ugyanis erőteljes hatással van az emberiség életére is. Ezért akarom megmutatni ezeket a történeteket.” Ami Vitale reméli, hogy az elárverezett fotók úgy is segítik majd a természetvédelem ügyét, hogy további fényképészeket ösztönöznek a „lenyűgöző bolygónk megörökítésre”.

További látványos fotók, amelyeket megvásárolhatunk

Fotó: Andrew Suryono

Orangután küzd a túlélésért.


Fotó: Anand Varma

Nektárt ivó kolibri.


Fotó: Jennifer Hayes

Menedéket keresve. Apró grönlandi fóka a kanadai Szent Lőrinc öbölben.


Fotó: Matthieu Paley

Szibériai jéglovas. A befagyott Bajkál-tó, Ázsia legnagyobb édesvízű tava.


Fotó: Steve Winter

Pepe jaguárokkal úszik. Illegális vadkereskedelemből kimentett két jaguár Mexikóban.


Fotó: Cristina Mittermeier

Rákevő fókák pihennek a Déli-óceánban.


Fotó: Nick Brandt

Harriet és emberek a ködben. Harriet, az afrikai uhu 35 évet élt egy zimbabwei állatmenhelyen.


Fotó: Joel Sartore

Bajszos cerkófok Gabonban.


Fotó: Stephen Wilkes

Nappalból éjszaka a Szerengetiben.


Fotó: Beth Moon

Shebehon erdő. Sárkányfa jemeni Shebehon erdőben.


AMI MÉG ÉRDEKELHET