Legenda, modern köntösben – Jawa 300 CL

Indiában született újjá a Jawa legújabb retrómodellje, a 300 CL. A Drive magazin szlovákiai kiadásának tesztelői kipróbálhatták a modern köntösbe bujtatott legendát.

FOTÓ + SZÖVEG: MARTIN ŠULEK

Mobra, Simson, IZH – a rendszerváltás előtti időkben főleg ezen márkák közül választhattak a motorkerékpározás rajongói. És természetesen ott volt még az álomjárgány, a csehszlovák járműipar remeke, a világszinten jegyzett Jawa. A gyártó 250-es és 350-es modellje a teljes keleti blokkban kultikus népszerűségnek örvendett, az újjászületett Jawa 300 CL pedig éppen ezt a nosztalgiát próbálja meglovagolni.

Az indiai kapcsolat

FOTÓ + SZÖVEG: MARTIN ŠULEK

Az új modell alapját az 1954 és 1962 között gyártott Jawa 250 adja; 12 lóerős, kétütemű motorral, 248,5 köbcentiméteres hengerűrtartalommal, négysebességes váltóval, porlasztóval és léghűtéssel. Megbízhatóságát és minőségét jelzi, hogy a mai napig sok fut belőle az utakon – főleg Csehországban és Szlovákiában. Annak idején pedig szó szerint körberepülte a földet: kisebb változtatásokkal Törökországban és Kínában is gyártották, ám a jelen szempontjából jóval fontosabbnak bizonyult, hogy Indiában is beindult az összeszerelése.

A világ második legnépesebb országában a Jawa motorokat egészen 1996-ig forgalmazták Yezdi márkanév alatt. A cseh–indiai együttműködés tíz évvel később kapott újabb lendültet, amikor a Mahindra & Mahindra konszernhez tartozó Classic Legends új licencszerződést írt alá három klasszikus Jawa modell gyártásáról. Az elhúzódó tárgyalások és a hasonlóan nehézkes jóváhagyási folyamat után végül tavaly megszületett az új Jawa 300 CL, amelyet immár Európában is forgalmaznak.

Dizájn: arany középút

FOTÓ + SZÖVEG: MARTIN ŠULEK

A retróhullám minden téren tombol, de éppen ez mutatta meg, milyen nehéz feladat lemásolni egy dizájnt, amelyre évtizedek nosztalgiájával gondolnak vissza az emberek. Természetesen nem lehet egy az egyben újból legyártani egy bő hatvan évvel ezelőtti modellt, ám ha túl nagy az eltérés az eredetihez képest, az ügyfelek hátat fordíthatnak a márkának. A Jawa 300 CL esetében azonban sikerült megtalálni az arany középutat.

A Jawa 250 hamisítatlan régi formái új, modern köntöst, korszerű anyagokat és fényezést kaptak. Ha nem lenne előttünk a régi modell minden apró részlete, azt hihetnénk, tökéletes másolatról van szó, beleértve a könnycsepp formájú vörös üzemanyagtankot, a kézileg felvitt aranyszínű vonalakat vagy a gitárt formázó nyerget is. Bár a 300 CL-t már vízhűtéses, négyütemű erőforrás mozgatja, a hengerfej bordázata a léghűtéses 250-esét idézi. A fényszórója kör alakú maradt, és igazi retró stílusú a kilométer-számlálója és a sebességmérője is. Egyedül az első kerék teleszkópos lengéscsillapítójának fehér fémlemeze stílusidegen – ez az indiai rendszámtábla helye.

Szomszédbarát

FOTÓ + SZÖVEG: MARTIN ŠULEK

Az alaposabb szemlét követően is csak a nem tökéletes hegesztési varratokat tudjuk a Jawa szemére vetni. Állítólag ez darabonként különböző, attól függően, ki végezte a hegesztési és szerelési munkálatokat. Attól azonban nem kell tartanunk, hogy nem megfelelő gyártmányt kapnánk, minden robusztus és szilárd a gépen, és megfelelően tart.

Széles mosoly kíséretében eljött az indítás pillanata. Meglepetésünkre nem borít be minket az eredetinél megszokott gomolygó füsttel, és dübörgő zaj sem remegteti meg a közeli kirakatok ablakait. A Jawa 300 CL az elődeit meghazudtolva, szépen, halkan duruzsol, és a kipufogó sem áraszt sűrű fehér füstöt. Ez a motor nem terrorizálja környezetét és nem ássa alá a jószomszédi viszonyt.

Az ülés alacsony és kényelmes, a kuplung finoman működik, a 6 fokozatú erőátvitellel azonban nem a legsimább a váltás, bár ez alapos bejáratást követően minden bizonnyal változni fog. Talán csak ez utóbbi miatt nem érezzük azt, hogy az új Jawa 300 CL akár B kategóriás jogosítvánnyal is „vezethető" lenne.

Kirándulótárs

FOTÓ + SZÖVEG: MARTIN ŠULEK

A kis tömegnek, az alacsonyan lévő súlypontnak és a jól megtervezett ülésnek köszönhetően a motor kitűnően viselkedik az úton. A bal kanyarokba bedőléskor viszont az oldalkitámasztó el-elkapja az aszfaltot. Utóbbi nem homologizált, lehajtásakor ugyanis a motor nem áll le automatikusan. Két okunk is van tehát rá, hogy megszabaduljunk ettől a tartozéktól.

A 295 köbcentiméteres, egyhengeres DOHC erőforrás teljesítménye 23 LE, a Jawa 300 CL így nem csábít eszetlen száguldozásra. Az első, 18 colos kerékhez tárcsafék, a hátsó, 17 coloshoz pedig dobfék tartozik, s a fékrendszert blokkolásgátlóval is kiegészítették. A 80-90 km/h-s sebesség felel meg neki a leginkább, mi is ilyenkor érezzük a legnagyobb biztonságban magunkat. Autópályán ugyan elértük a 125 km/h végsebességet, de csak annyi ideig hajtottunk így, amennyit a tesztelés megkívánt. Az újjászületett Jawa sokkal inkább a hangulatos kirándulásokban partner, semhogy a vezetés élményéért üljünk rá. Rövidebb, pihentető utakon érzi jól magát. Ilyenkor a környék illatát is magunkba szívhatjuk, az Euro 4 szabványt teljesítő 300 CL esetében ugyanis nem érezni az égett benzin szagát – márpedig az, valljuk be, kicsit tönkreteszi a nosztalgiázást…

A motorozás nagy öregjei ezt hallva persze rögtön rávághatják, hogy csak azért látjuk remeknek az újragondolt 250-est, mert közben nem nézzük a sebességmérőt. Tény, hogy nappali fényben nem sokat látni az ikonokból, a sebességmérő alsó széle pedig teljesen el is takarja a számokat 40-től 120 km/h-ig. De ez egyáltalán nem gond, mert a 80-as pontosan alul van – ha a mutató felénk közelít, azonnal tudjuk, mennyi az annyi.

Jól sikerült reinkarnáció

FOTÓ + SZÖVEG: MARTIN ŠULEK

Ha a fiatalkorunk csúcskategóriáját jelentő és akkoriban a tapasztalt motorosoknak szánt Jawa 250 modellt vesszük kiindulási alapul, akkor a 300 CL-t nyugodtan nevezhetjük kellemes cruisernek, amelyet olyanok is megülhetnek, akik eddig csak robogóval próbálkoztak. A legenda korhű megjelenésben született újjá, élete az Euro-normák és ABS-ek világában sincs veszélyben. A rajongók nevében pedig mély hódolatunkat fejezzük ki az indiaiaknak, akik a Jawát még nálunk is jobban megszerették, lehetővé téve, hogy története tovább folytatódjék.

Technikai adatok

FOTÓ + SZÖVEG: MARTIN ŠULEK

JAWA 300 CL

  • MOTOR – 295 kcm
  • MAX. TELJESÍTMÉNY – 23 LE/7000 rpm
  • MAX. NYOMATÉK – 25 Nm/5750 rpm
  • VÉGSEBESSÉG – 125 km/h
  • GYORSULÁS (0–100 km/h) – 13 mp
  • TÖMEG – 182 kg
  • ALAPÁR – 6290 euró

FOTÓ + SZÖVEG: MARTIN ŠULEK

AMI MÉG ÉRDEKELHET