Top 7 piac a világ minden tájáról

A vásárlás sok embernek stresszes elfoglaltság – egy piacon vásárolni viszont egészen más, hiszen annak színe, illata, íze, hangulata van!

Fotó: 123RF


Nagy Bazár, Isztambul – a leglátogatottabb

Fotó: 123RF

Az isztambuli Nagy Bazár a világ egyik legnagyobb fedett piaca. Története 1461-re nyúlik vissza, eredetileg II. Mehmed szultán udvartartásának épült. Több mint 4000 üzlet található a közel 60 utcából álló piacon. Ékszereket, ruházati termékeket, szőnyegeket, fűszereket árulnak a helyi kereskedők. Naponta akár 250-400 ezer látogató is megfordul itt.

Borough Market, London – az ínyenc

Fotó: 123RF

London legrégebbi piaca már 250 éve működik, és bár a hét nagy részében csak nagykereskedőket fogad, de csütörtöktől szombatig kézműves élelmiszerek széles választéka várja a magánszemély vásárlókat is. Kiváló minőségű helyi sajtokat, pékárut kínálnak, az ínyencek struccburgert és vaddisznókolbászt is kóstolhatnak.

Camden Lock, London – a leghangulatosabb

Fotó: 123RF

London másik híres piaca, amely a világ legjobb hangulatú piaca címmel büszkélkedhet. Bútoroktól kezdve a ruhákig minden kapható, de „bulipiac" lévén különféle eseményeket is tartanak itt, például művészeti show-kat és koncerteket. Számtalan nemzet konyhája színesíti a kínálatot.

Yiwu, Kína – a legnagyobb

Fotó: 123RF

A 400 hektáros Yiwu International Trade City Sanghajtól nem messze fekszik, és ezen a piacon nemcsak kereskedők, hanem gyárak is képviseltetik magukat. A gyártási árnál csak alig valamivel többért kínálják a termékeket, ezért nem csoda, hogy a világ minden szegletéből tömegével vonzza a kereskedőket.

Damnoen Saduak, Thaiföld – az úszó piac

Fotó: 123RF

A thaiföldi fővárostól, Bangkoktól 100 km-re található piacot valósággal elözönlik az ide érkező turisták, akik úgy érezhetik, mintha visszautaztak volna a múltba. A Damnoen Saduak csatornát 1866-ban kezdték építeni IV. Rama király parancsára. Délkelet-Ázsia Velencéjének lagúnáiba folyamatosan érkeznek az árusok, akik illatos-színes trópusi gyümölcsöket, friss zöldségféléket, halat, valamint kenyeret is árulnak.

Mercado Central, Valencia – a szecessziós

Fotó: 123RF

Nemcsak azért érdekes a Valenciában található Mercado Central, mert Európa egyik legnagyobb kiterjedésű piaca, hanem azért is, mert egy fantasztikusan szép szecessziós épületben található. Főként élelmiszereket és helyi specialitásokat találunk itt, de kipróbálhatunk néhány nagyszerű éttermet is, és persze különleges ajándéktárgyakat is vásárolhatunk.

Jemaa el-Fna, Marrákes – színek kavalkádja

Fotó: 123RF

Marrákes híres piacán csak úgy pezseg az élet! Kóstolhatunk itt kiváló helyi ételeket, teákat, de ha kíváncsiak vagyunk a jövőnkre, egy jósdába is beülhetünk, vagy akár a helyi kígyóbűvölő ügyességét is megcsodálhatjuk. Az ezer színben pompázó piac forgatagát valamelyik kávézó emeleti teraszáról is megfigyelhetjük, így fentről is részesei lehetünk a piaci hangulatnak.

AMI MÉG ÉRDEKELHET