Melyik európai óriás lép be a légi taxik piacára?

Az Airbus bemutatta a CityAirbus NextGen nevű új eVTOL járművét.

Fotó: Airbus


A légi taxik, vagy ahogyan szaknyelven nevezik őket, az elektromos fel- és leszálló járművek (eVTOL) az elmúlt években egyre népszerűbbek lettek. Az olyan cégek, mint a Volocopter és a Joby Aviation már kiterjedt teszteket végeztek, és kereskedelmi célú bevetésre készülnek a világ városaiban.

Fotó: Airbus

Ezen a feltörekvő piacon jelent meg most az Airbus, a Boeing mellett a világ egyetlen nagy kereskedelmi repülőgépgyártója, amelyik bemutatta saját tervét a jövő légi taxijára, amelyet CityAirbus NextGen névre kereszteltek. A kéttonnás, 12 méteres szárnyfesztávolságú CityAirbus hatótávolsága a tervek szerint 80 km lesz, és 120 km/h utazósebességet ér el, így alkalmas lesz arra, hogy a földi forgalom megkerülésével szállítsa utasait a nagyvárosokban.

Fotó: Airbus

A teljesen elektromos hajtású prototípus első tesztrepülését még idénre tervezik. A bemutató ugyanis egybeesett a Donauwörthben található új CityAirbus tesztközpont megnyitásával, amely az eVTOL rendszerek tesztelésére szolgál majd.

Fotó: Airbus

Az Airbus Advanced Air Mobility (AAM) projekt részét képező központ 2023 decemberében kezdte meg működését, és a CityAirbus NextGen prototípus első repülése előtti teszteket végzik majd itt. Ezek a tesztek a nyolcrotoros elektromos hajtóművekre, valamint a repülőgép egyéb rendszereire, például a repülésirányításra terjednek ki.

AMI MÉG ÉRDEKELHET