Ezekre az előírásokra kell nagyon odafigyelniük a légiutas-kísérőknek

Vannak szabályszegések, amelyek az állásukba is kerülhetnek.

Fotó: Shutterstock


A légitársaságok rendkívül szigorú szabályokat írnak elő a légiutas-kísérőik számára. Az olyan szakmai alapképességek, mint a nyelvtudás és a talpraesettség mellé egészen szokatlan és meglepő elvárások is társulnak.

TETOVÁLÁSOK ÉS PIERCINGEK

A légitársaságok nagy része csak olyan tetoválásokat engedélyez a fedélzeti személyzet számára, amelyet eltakar az egyenruha, és a feltűnő testékszereket is tilos munkaidőben viselni. Bár manapság már vannak lazább cégek, amelyek nem veszik ezt ennyire szigorúan, de olyan légitársaságok is, amelyek egyáltalán nem alkalmaznak tetoválással rendelkező légiutaskísérőt.

KIEGÉSZÍTŐK

Fotó: Shutterstock

Az egyenruhára vonatkozó szabályok és olykor biztonsági okok miatt munkaidőben korlátozott az ékszerek használata: legfeljebb egy szolid gyűrű és fülbevaló – többnyire gyöngy vagy gyémánt – megengedett. A lazább, bohémebb karkötők, nyakláncok és egyéb ékszerek viselése viszont tilos.

KÉSÉS

Alapelvárás bármilyen munkahelyen, de a rendkívül feszes időbeosztással dolgozó légitársaságoknál jóval szigorúbban bírálják el a késéseket. Aki indulás előtt nem érkezik meg időben az eligazításra, azt hazaküldik vagy készenlétben tartják, hiszen a járat és a személyzet sem várakozhat rá. Háromnál több késés után pedig akár fel is mondhatnak az adott alkalmazottnak.

TESTSÚLY ÉS MAGASSÁG

Fotó: Shutterstock

A légiutaskísérőknek igencsak oda kell figyelniük a súlyukra, ugyanis a külön rájuk szabott egyenruhájuk nehezen cserélhető le egy esetleges súlygyarapodás miatt. Vannak olyan légitársaságok is, mint például a Czech Airlines, amelyek csupán megfelelő testtömeg indexszel rendelkező személyeket vesznek fel. A magasság is szerepet játszhat az alkalmazásban: az Emirates átlagosan 158 és 188 cm közötti magasságot vár el stewardesseitől, és az is fontos, hogy a jelentkezők milyen magasra tudnak felnyúlni.

ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK

Fotó: Shutterstock

A cég egyenruhájának viselése közben a légiutas-kísérők nem dohányozhatnak, ehetnek és ihatnak nyilvánosan. Ezt különösen a Közel-Keleten veszik nagyon szigorúan, ilyen vétségek miatt akár el is bocsáthatnak egy stewardesst. Az európai vállalatok már nem ennyire konzervatívak, de náluk is léteznek kötelező irányelvek.

CSALÁDI ÁLLAPOT

Egyes – főként ázsiai – légitársaságok továbbra is csupán egyedülállókat vesznek fel: a szerződés ideje alatt a légiutaskísérő nem házasodhat meg és nem vállalhat gyermeket – ellenkező esetben nem maradhat a cégnél. Ebben az esetben mit sem számít az állampolgársága, ez a szabály mindenkire egyformán érvényes.

TITOKTARTÁS

A munkaszerződés részeként a légitársaságok alkalmazottai gyakran egy titoktartási nyilatkozatot is alá kell írjanak. Bár a közösségi médiával kapcsolatban már enyhültek a szabályok, bizonyos esetekben továbbra is engedélyt kell kérni a cégtől.

AMI MÉG ÉRDEKELHET