Egészséges klíma – miért fontos az autó légkondícionálójának karbantartása?

A meleg idő beköszöntével egyre többet használjuk autónk klímaberendezését – egy rosszul működő egység azonban akár az egészségünket is károsíthatja, ezért fontos a rendszeres karbantartás.

Fotó: Shutterstock

Sok autós tapasztalhatta már, hogy hosszabb leállás után bekapcsolva a klímaberendezést, kellemetlen szag áramlik be az utastérbe. Ennek oka, hogy a hideg időszakban a pára lecsapódása következtében nedvesség képződik a rendszerben, ami a baktériumok melegágya.

​Tisztítás otthon

Fotó: Sonax

A kórokozók a kellemetlen szagok előidézése mellett az autó utasainak egészségére is veszélyesek lehetnek.

Ezt elkerülendő a klímát akkor is hasznos kéthetente beindítani egy kis időre, amikor amúgy a kinti hideg miatt nem használnánk. Ám ez sem váltja ki az évenkénti tisztítást, amit akár házilag is meg lehet oldani. Az első lépés a pollenszűrő ellenőrzése, és ha kell, cseréje, ami otthon is egyszerűen elvégezhető.

A kereskedelemben kapható otthoni tisztítóeszközök közül a legelőnyösebb egy gázzal működő spray használata, amely leginkább egy füstgránáthoz hasonló. A klímaberendezést teljes intenzitásra kell kapcsolni, majd belső levegőkeringetésre váltani. A sprayt behelyezzük az utastérbe (legjobb az anyósülésre), aktiváljuk a speciális kiképzésű szórófejet, majd gyorsan bezárjuk az autót, s hagyjuk, hogy a flakon magától kiürüljön – telefújva az autót. Ezt követően így hagyjuk tíz percig, ami alatt a fertőtlenítő gáz átjárja a rendszert, majd hosszan átszellőztetjük az utasteret.

A másik otthoni módszer a tisztítóhab használata – ennek mintegy felét a légbeszívó üregbe (a pollenszűrő mögött) kell fújni, míg a többit a beltérben lévő szellőzőnyílásokba. Negyedóra hatóidőt követően alaposan szellőztessünk, és a motor beindítása után járassuk addig a klímát, míg az összes hab el nem párolgott. A módszer, bár hatékony, egyik nagy hátránya, hogy a hab folyadékká válva tönkreteheti az elektronikát, például az audio berendezést.

​Professzionális kezelés

Fotó: Shutterstock


A klímaberendezések tisztítására szakosodott cégekhez fordulni nagyobb költséget jelent, viszont ezek nagyságrendekkel alaposabb munkát tudnak végezni, mint az otthoni használatra szánt sprayk.

  • Az ózonos tisztítás az egyik ilyen módszer, amely – mivel hatezerszer hatékonyabb fertőtlenítőszer, mint a klór – eredményes védelmet nyújt a vírusok, penészgombák és a baktériumok ellen. Ráadásul nem vegyszer, így nem hagy káros anyagot az autóban.
  • Az ultrahangos módszer szintén jó megoldás, ennek során a hatóanyag garantáltan körbejárja a rendszert, majd vékony réteget képez a felületen, amely megnehezíti a kórokozók újbóli elszaporodását.
  • A direkt tisztítás a harmadik lehetőség: a nagy nyomás miatt a hatóanyag garantáltan eljut mindenhova és „leborotválja” a szennyeződéseket.

Szervizben járva érdemes azt is ellenőrizni, mennyi gáz maradt még a klímaberendezés tartályában, és ha szükséges, akkor ezt is pótolni kell, különben a bekapcsolt klímarendszer feleslegesen növeli meg az autó fogyasztását.

AMI MÉG ÉRDEKELHET