5 hangulatos könyvesbolt Európából

Talán nem a legnépszerűbb célpontok egy utazás során a könyvesboltok, pedig nagyon is érdemes lenne felvenni őket a listánkra.

Fotó: Shutterstock

A könyvek szerelmeseinek nem kell bemutatni, hogy milyen is nagyszerű könyvek között bogarászni egy nyaraláson, hiszen amellett, hogy semmihez sem hasonlítható az illatuk, a kis üzletek atmoszférája is magával ragadó, ráadásul mindig izgalmas egy-egy kedvenc kötetet külföldi kiadásban is beszerezni. Olyan európai könyvesboltokat mutatunk, amelyek hangulatosak, csak úgy árad belőlük a történelem és minden könyvrajongó boldogan elveszne bennük néhány órára.

Cărturești Carusel, Bukarest

Fotó: Shutterstock

Bukarest egy korábbi raktárépületében alakították ki a Cărturești Carusel nevet viselő gyönyörű könyvesboltot. A látogatást érdemes a hét közepére időzíteni, ugyanis a belső tér megkapó szépsége akkor érvényesül igazán, ha nincs tömve látogatókkal. A város szívében található könyvesbolt felső szintje, csigalépcsője és kávézója igazán ikonikus helyszín lett az utóbbi években.

Word on the Water, London

Fotó: Facebook

Anglia, ha nem egész Európa egyik legkülönösebb könyvárusító helye a Word on the Water, amelyet tulajdonosai előszeretettel hívnak London egyetlen könyvesbárkájának. Az üzlet a hét minden napján nyitva van, a rakparton egész nap szól a zene, a belső tér pedig csordultig van jobbnál-jobb kötetekkel.

Atlantis, Szantorini

Fotó: Shutterstock

Szantorini jól ismert fehér házikóinak és kék kupoláinak megcsodálása sokunk bakancslistáján szerepelnek, azt azonban talán kevesen tudják, hogy Európa egyik legszebb könyvesboltja is itt található Oia település szívében. Az Atlantis Booksot a 2000-es évek közepén nyitotta meg kapuit, amerikai tulajdonosait egyszerűen megihlette a hely festői szépsége. Mikor ráébredtek, hogy a szigeten nincs angol nyelvű könyvesbolt, megalapították üzletüket, amely mára rengeteg látogatót vonz.

Livraria Lello, Porto

Fotó: Facebook

A lista legismertebb könyvesboltja kétségtelenül a portói Livraria Lello, amely a 20. század fordulóján nyitotta meg kapuit és központi csigalépcsőjével, ólomüveg ablakaival és szecessziós homlokzatával építészetileg is igazán izgalmas. Különös módon mégsem ez tette híressé, hanem az, hogy állítólag J.K. Rowling innen merített ihletett Harry Potter történetének egy-egy részletéhez. Bár időközben maga az írónő cáfolta meg ezt a pletykát, a bolt népszerűsége továbbra is töretlen, olyannyira, hogy ma már belépőjegyet is kell fizetniük a látogatónak.

Boekhandel Dominicanen, Maastricht

Fotó: Shutterstock

A Boekhandel Dominicanen egy volt dominikánus templomban található, és mindent megtalálunk benne, amire csak vágyhatunk: könyvekkel teli polcokat, rengeteg történelmet és egy kis kávézót a sarokban, ahol elkortyolhatunk egy feketét, miközben a kötetek között válogatunk. Ha felnézünk, Aquinói Tamás életét és korát ábrázoló freskóban is gyönyörködhetünk.

AMI MÉG ÉRDEKELHET